CIA OTKRIVA

Kako je Tuđman natjerao Hrvate u BiH da pristanu na Federaciju?

28.09.2013 u 17:02

Bionic
Reading

Strahujući od muslimanske dominacije Hrvati su nevoljko pristali na formiranje Federacije BiH i potpisali Washingtonski sporazum pod snažnim pritiskom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, čiji je glavni cilj bio uspostavljanje pune kontrole nad Krajinom, zbog čega mu je bila potrebna suradnja s muslimanima, piše banjolučki Glas Srpske

Trnovit put koji su dvije strane prešle do formiranja FBiH i prekida međusobnog sukoba opisani je u dokumentu Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) od 22. studenog 1994. godine s kojeg je nedavno skinuta oznaka 'povjerljivo', prenosi banjolučki Glas Srpske

Iako su Hrvati bili orijentirani na očuvanje autonomije teritorija koji su kontrolirali i njeno pripajanje Hrvatskoj, morali su popustiti pod pritiskom službenog Zagreba, ali i pritiskom muslimanskih snaga.

'Hrvati ne žele živjeti u državi u kojoj dominiraju muslimani iz straha da će njihov identitet biti zatrt. Hrvati u Hercegovini još vjeruju da je njihova budućnost vezana za domovinu Hrvatsku, zbog čega imaju jak interes za konfederaciju s Hrvatskom. Hrvati, naročito oni u utjecajnoj nacionalističkoj stranci HDZ, ne vide mnogo prednosti u formiranju FBiH. Oni su potpisali Washingtonski sporazum pod velikim pritiskom Franje Tuđmana i da bi zaustavili svoje gubitke u ratu s muslimanima', piše u dokumentu CIA-a.

Muslimanska strana, predvođena Alijom Izetbegovićem, i Tuđman bili su glavni zagovornici formiranja FBiH, a u dokumentu CIA opisani su njihovi motivi.

'Muslimanska vlada želi više oružja da bi se fokusirala na vojne akcije protiv Srba, ali ga može dobiti samo u dosluhu s Hrvatskom i Hrvatima u BiH. S druge strane, Tuđman nastavlja političku i vojnu suradnju s RBiH da bi mogao ostvariti kontrolu nad Krajinom', navedeno je u dokumentu CIA-e.