OPERATIVAC ZA SVE REŽIME

Kako je Perković iskazivao lojalnost Tuđmanu 1992.

28.06.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Josip Perković, nekad visoki dužnosnik Službe, neizravno je sudjelovao u organizaciji Prvog općeg sabora HDZ-a održanog 18. svibnja 1990. godine u dvorani Vatroslav Lisinski. Time se Perković sam hvalio u dopisu Franji Tuđmanu u rujnu 1992.

'Kao odgovoran djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova dopustio sam tada ulazak u zemlju većem broju osoba(emigranata) sa putovnicama bez viza radi čega sam bio prozivan u sredstvima javnog priopćavanja Beograda, pa i Zagreba, a osobno sam ukoren od strane šefa Službe državne sigurnosti', pisao je Perković prije 21 godinu Tuđmanu na predsjednikov zahtjev da se očituje o optužbama njegovih protivnika u HDZ-ovoj vlasti da je bio umiješan u ubojstvo Brune Bušića, piše Novi list

U to je vrijeme Perković bio pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška i načelnik SIS-a, a u dopisu vrhovnom zapovjedniku primarno je pokušavao objasniti da nije ništa učinio što bi 'naštetilo bilo kojoj osobi koju je Služba zahvaćala svojim mjerama'. Opisao je svoj uspon u Službi, od trenutka kad se u njoj zaposlio 1970., pa do imenovanja za podsekretara u republičkom sekretarijatu za unutarnje poslove. Nakon parlamentarnih izbora 1990. nastavio je raditi kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova, a u ožujku 1991. raspoređen je u MORH.


Demantirao je bilo kakvu povezanost s likvidacijom Bušića, a pismo Tuđmanu završio je obećanjem da nikad neće izigrati njegovo povjerenje. 'Povjerenje koje mi je poklonjeno nakon izbora nisam niti ću zloupotrijebiti. Ovdje se ne radi o nekoj pukoj lojalnosti već o mom opredjeljenju da izvršim sve zadatke koji mi se povjere, a pomažu stabilnosti i razvoju Republike Hrvatske', zaključuje čovjek zbog kojeg se Hrvatska danas nalazi u velikim problemima.

Više pročitajte ovdje