DAVID PROTIV BANKARSKOG GOLIJATA

Kako je Boris Lalovac postao narodni ministar?

07.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Boris Lalovac najmlađi je ministar u vladi Zorana Milanovića, zapao ga je vjerojatno najteži resor, a u isto vrijeme ankete tvrde da je sve popularniji i u javnosti i u vlastitoj stranci; stoga i ne čudi informacija da će ga na predstojećim izborima SDP ponovno uputiti na najteži zadatak

Kako tportal doznaje, u vrhu stranke procijenili su da bi upravo on trebao nositi stranačku listu u Desetoj izbornoj jedinici koja pokriva Split i Dubrovnik, a koja im je zbog tradicionalne sklonosti HDZ-u izuzetno važna: uspije li Lalovac ovdje ostvariti barem pristojan rezultat, šanse za ponovno osvajanje vlasti ne bi bile potpuno mizerne.

A ionako se radi o Lalovčevoj 'matičnoj' izbornoj jedinici: rođen je u Splitu, njegova obitelj živi u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri, srednju školu pohađao je u Pločama, a fakultet u Dubrovniku

U međuvremenu on vodi rovovsku bitku s bankarima oko slučaja švicarskog franka i ovog tjedna gotovo otvoreno je kazao da se stavljaju iznad države. 'Ipak smo mi Vlada Republike Hrvatske koja donosi zakone', izjavio je nezadovoljni ministar financija, što je zazvučalo negdje između priznanja nemoći i otvorene prijetnje.

Paradoksalno, što je njegova borba otvorenija i jasnija, to njegov rejting u javnosti sve više skače - a to je samo nastavak godinu dana tinjajućeg apsurda da je ministar financija među najpopularnijim političarima u državi. Ta je funkcija, naime, još od doba Borislava Škegre rezervirana samo za dežurne babaroge...

Lalovac je barem naizgled nešto drugačiji, što valjda dokazuje podatak da i sam ima kredit u švicarskim francima - pa itekako shvaća tegobe nesretnika zarobljenih u doživotnom dužničkom ropstvu. Rješavanje noćne more za 60 tisuća hrvatskih obitelji razvuklo se na punih šest mjeseci i ima tendenciju potrajati još barem toliko, barem ako pitamo poslovne banke koje uporno odbijaju ponuditi konkretan prijedlog. I u njihove metode rada ministar financija je solidno upućen jer je do dolaska na funkciju, punih sedam godina bio direktor Sektora računovodstva, financija i izvještavanja u Raiffeisen leasingu. Iako se, kako sada stvari stoje, u bankarski sektor neće tako lako vratiti.

'Prijetili su mu da se više nikada neće moći vratiti nigdje blizu. Mislio sam da se radi o floskuli i preuveličavanju, ali sada sam siguran da je tako', kaže jedan od koordinatora Udruge Franak Ivan Kontrec. Naglasivši da ipak govori samo u vlastito ime, Kontrec smatra da je Boris Lalovac 'apsolutno pozitivan lik'.

'Problem je što se iz svih pregovora isključuje Franak i što se oni odvijaju isključivo između banaka i Vlade. S druge strane, on zbilja odaje dojam poštenog političara koji želi riješiti problem, a pozicija mu definitivno nije laka. I sam se jadao da je prije kredita u francima živio kao podstanar te da danas itekako dobro razumije naše muke. Nije pao sa stabla, vrlo je svjestan svega', govori Kontrec.

Po njemu, glavno pitanje jest hoće li Boris Lalovac u zavrtanju rukava bankarima imati podršku Vlade i ima li potpuno otvorene ruke. Upitali smo ga i za usporedbu s prethodnikom Slavkom Linićem, pa je bio više nego jasan.

'To je neusporedivo, njih dvojicu uopće ne treba spominjati u istoj rečenici.'


Politologa Anđelka Milardovića silno je zabrinula Lalovčeva izjava da bi bankari ipak trebali shvatiti da razgovaraju s vladom jedne suverene zemlje.

'Stječe se dojam da je u inferiornom položaju u odnosu na banke, pa se postavlja pitanje - u kakvom društvu uopće živimo? Možda bi bilo najbolje da banke privatiziraju Vladu pa da konačno znamo s kime imamo posla', kaže Milardović.

'U slučaju franak dosad je bilo malo konkretne akcije i nogometnim rječnikom rečeno, mi građani gubimo dva nula u 85. minuti utakmice. Sada Lalovac želi izjednačiti, a ima samo pet minuta do kraja mandata i pitanje je jesu li njegovi potezi motivirani sviješću o tome. Možda ga se i ne može objektivno ocijeniti jer je i sam pao u dužničko ropstvo pa možda razmišlja kako će jednom u budućnosti vraćati kredit, ali moj dojam je da se radi o pristojnom dečku s dobrim namjerama', opisuje Milardović.

'Franačko carstvo' se, kaže, jednostavno mora srušiti racionalnim i pravnim metodama, a ministar financija ima sve instrumente za to.

'Ako vlada i parlament ne mogu stati divljanju na kraj i zaštititi građane, onda se sasvim ozbiljno može postaviti pitanje smisla postojanja države. Zašto bismo svi skupa bili robovi banaka i cijeli život radili samo kako bismo vraćali nabujale kredite, odnosno pokrivali visoko sofitisticirani financijski inženjering banaka i njihova kaznena djela?' pita se Milardović.

'Lalovac je popularan upravo zbog toga - jer ima jasno deklariranu namjeru barem pokušati riješiti gorući problem. Nadam se da će ići do kraja', zaključuje politolog.