OD TAJNICE DO ŠEFICE

Kako je Bandić gurnuo Holding u ruke anonimne Ane Stojić Deban

15.06.2015 u 17:40

Bionic
Reading

'Nemamo CV nove vršiteljice dužnosti predsjednice Uprave Holdinga. Sve se odigralo nekako brzo, pa to nismo stigli prirediti', kratko nam je poručeno iz gradske megatvrtke koja zapošljava više od 12 tisuća ljudi

Izrečeno možda najbolje oslikava to kako se radi u gradskom komunalnom divu u kojem Skupština društva na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem smijeni jednu garnituru pa onda preko noći postavi drugu. Osim toga, bilo je vremena za CV jer je tportal još u petak, prvi objavio da će Ana Stojić Deban privremeno zasjesti u fotelju smijenjenog Dejana Fička.

O Ani Stojić Deban javnost malo zna, što nije ni čudno jer ova tridesettrogodišnjakinja, diplomirana inženjerka građevinarstva, nikad nije bila na čelu neke kompanije, a posebno ne neke koja godišnje vrti nekoliko milijardi kuna. Na mjesto vršiteljice dužnosti dolazi s mjesta predstojnice Ureda predsjednika Uprave ZGH.

Prije toga isti posao radila je u drugom mandatu kod Slobodana Ljubičića a u njegovom prvom mandatu bila je administrativna tajnica. Na tom radnom mjestu zatekao ju je Ivo Čović zajedno s Jelenom Mihinom.

Čović je odlučio zadržati samo jednu tajnicu i odluka je pala da to bude Mihina. Nakon toga Stojić Deban preraspoređena je na tajničku poziciju u Arenu Zagreb. Ljubičićevim vraćanjem u Holding vratila se i ona te je postala predstojnica Ureda. Neslužbeno doznajemo da je poslovnu karijeru započela u Robnim terminalima još dok je na njihovu čelu bio upravo Ljubičić i da je osoba od njegova najvećeg povjerenja.

Stojić Deban majka je dvoje djece, supruga Danka Debana, glasnogovornika Ingre, i kći Brune Stojića, jednog od zapovjednika stožera obrane HVO-a, kojeg je Haški sud optužio za ratni zločin. Stojić je nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

U želji da o Stojić Deban pokušamo doznati nešto više, ali i o razlozima zbog kojih je pristala na v.d. varijantu te o budućim planovima, kontaktirali smo i s njom samom, ali na telefonske pozive nije odgovarala.

Najnovije smjene i imenovanja u Holdingu izazvali su različite reakcije gradskih političara, ali i sindikata koji djeluju u komunalnom poduzeću.

Darko Kleinberger, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga, ističe kako se posljednjim događajima 'cirkus nastavlja' i dodaje da bi Skupštini poduzeća bilo pametnije da je pričekala da Uprava napravi glupost pa da je smijeni jer će ovako morati isplatiti 2,7 milijuna kuna otpremnina.

Upitan da prokomentira imenovanje Stojić Deban, rekao je kako to ne bi komentirao i dodao da s njom priželjkuje barem upola onakvu suradnju kakvu je imao s Fičkom.

'Ako je točno to da nema nikakvog iskustva na rukovodećim pozicijama, onda će se savršeno uklopiti', ironičan je bio Kleinberger.

Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine i šef HSLS-a, smatra da je odluka o smjeni štetna i nepotrebna te da bi račun na kraju mogli podmiriti građani.

'Iako Skupština Grada sa stanjem i događanjima u Holdingu nema nikakve veze, osjećam se dužnim ispričati građanima za ovo što se događa', kazao je Kosor.

Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, napominje kako je u najmanju ruku čudno da se toliko vremena troši na imenovanje i smjene jer ispada da u Gradu nema važnijih problema. Problema je puno, a oni na ovaj način padaju u drugi plan. Gradonačelnik ima ovlasti za to što radi, ali i odgovornost', kazao je Mikulić.

Na pitanje kako komentira postavljanje Stojić Deban na mjesto privremene šefice, kazao je kako svakom treba dati šansu da se dokaže.