PETAK DAN ODLUKE

Kako HDZ misli osigurati saborski kvorum?

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 14.10.2011 07:52
  • Objavljeno 13.10.2011 u 15:13
sabor glasanje

sabor glasanje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Već prošli petak dao je naslutiti da će vladajuća većina imati problema s izglasavanjem zakona u Saboru. Naime, već tada HDZ nije uspio osigurati dovoljnu većinu, a dodatno im je stvar barem oko formiranja kvoruma otežala oporba koja je zbog Šeksovog primitivnog ispada odlučila bojkotirati Sabor

Prema računici HDZ će kako bi uopće mogao krenuti u izglasavanje bilo kakvog zakona u Saboru morati imati 77 ruku. Aktualna računica, u koju se kunu u HDZ-u, govori da HDZ zasad ima najmanje 64 ruke svojih zastupnika, bez Biance Matković, koja neće doći jer je rodila prije nekoliko dana. Iako su Branko Vukelić i Marko Turić odsutni već dulje vrijeme zbog zdravstvenih razloga, u HDZ-u tvrde da će se oni na glasanju pojaviti.

HDZ zasigurno može računati i na šest ruku HSS-ovaca, što je potvrdio i predsjednik stranke Josip Friščić. 'Ne želeći braniti način istupa i govora zastupnika međusobno, smatramo da u situaciji u kojoj smo, gdje Sabor ima niz značajnih zadataka i obveza, imamo odgovornost za procese koje smo započeli', kazao je Friščić, podsjetivši, poput Hebranga, da Sabor mora izglasati niz takozvanih europskih zakona, ali i odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine.

'Ova odgovornost znači da moramo dati svoj doprinos jer je to naša obveza. To nije čuvanje kvoruma ili većine, nego je pitanje kako se odnosimo prema onima koji ovise o tome kako ćemo se ovdje ponašati', rekao je Friščić, dodavši kako je ono što se u srijedu dogodilo 'individualna odgovornost, aktivnost i istup jednog zastupnika, a ne svih u Saboru'.

Uz HDZ najvjerojatnije će biti i najmanje tri manjinca - Zdenka Čuhnil, koja je potvrdila da će u petak sudjelovati u radu te Deneš Šoja i Nazif Memedi. Odluku očito još nije donio zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković koji je novinarima kazao da se u petak neće pojaviti, dok je HDZ-u poručio da mogu računati na njega.

Pojaviti se pak sigurno neće zastupnik talijanske manjine Furio Radin, te SDSS-ovci Ratko Gajica i Mile Horvat. Milorad Pupovac odluku će donijeti u posljednjem trenutku, dodavši da u toj stranci 'već duže razmišljaju što napraviti s obzirom na atmosferu u javnosti i Saboru'.

HDZ može računati i na troje nezavisnih zastupnika (Ivan Čehok, Đurđa Adlešič i Zlatko Horvat), čime bi, HDZ, ako im se prikloni Tanković, imao sigurnih najmanje 77 glasova, što im je dovoljno za kvorum.

Djelomičnu potporu imat će od HSP-ovog Daniela Srba, koji će podržati Zakon o ništetnosti. 'Kada je u pitanju samo održavanje kvoruma, mi nismo donijeli odluku niti da srušimo kvorum niti da ga podržavamo. Zakon koji se odnosi na ništetnost ću podržati, pa makar ako i o meni bude ovisio kvorum. Kada su u pitanju drugi zakoni i odluke, poput privremenog financiranja, u tom trenutku nemam razloga za bilo kakvu potporu. Kada je u pitanju ta točka dnevnog reda, spreman sam srušiti kvorum', rekao je Srb

'Klub zastupnika HDSSB-a nastaviti će obavljati svoju zastupničku dužnost, međutim ako o nama bude ovisio kvorum, to sigurno mi nećemo biti. Neka si vladajuća većina osigurava kvorum i bez zastupnika HDSSB-a. Dakle, distanciramo se i od HDZ-a i od SDP-a. Nećemo držati ljestve ni jednima ni drugima', rekao je HDSSB-ov Dinko Burić

Isto misli i Ivica Pančić iz Hrvatskih socijaldemokrata, a Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista priklonio se bojkotu Sabora.

'Hrvatski laburisti su u proljeće ove godine, kada su građani tražili ostavku Vlade, podržali građane i zahtijevali raspisivanje izbora. Najveća opozicijska stranka u Sabora tada je šutjela. Isto tako, kada smo organizirali akciju 'Piši Vladi - ostavka!' i diljem Hrvatske skupili više od 60.000 potpisa, najveća opozicijska stranka u Saboru je šutjela. Danas, 10 dana prije očekivanog raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora, najveća opozicijska stranka u Saboru ne želi sudjelovati u daljnjem radu Saboru i traži da se odmah raspišu izbori. Ali s obzirom na dosad neviđeni ispad potpredsjednika Sabora i potpuno ignoriranje svih pravila ponašanja u Saboru, Hrvatski laburisti neće sudjelovati u daljnjem radu Sabora. Smatramo da bez obzira na to što smo politički rivali, moramo poštovati pravila pristojnog ponašanja. Kao političari moramo biti prvi koji pazimo kako se ponašamo u javnom prostoru', zaključio je Lesar

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!