MALI VODIČ

Kako do posla u EU? Evo odgovora

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 02.01.2012 09:52
  • Objavljeno 02.01.2012 u 09:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Već sada postoje natječaji na koje se građani Hrvatske mogu prijaviti, bez obzira na to što Hrvatska još nije u EU

Želite raditi u Europskoj uniji? Čuli ste da će institucije EU trebati hrvatske građane, imate diplomu, ali ne znate kako dalje i odakle početi?

Internet je zaista odlično mjesto na kojem ćete pronaći sve informacije. Jedna od prvih adresa svakako je portal Europske komisije za mobilnost i zapošljavanje EURES (http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=en). Na njemu se objavljuju slobodna radna mjesta iz 31 zemlje s dnevno ažuriranim brojem slobodnih radnih mjesta, koji je u ovom trenutku oko milijun i sto tisuća. Radna mjesta možete pretraživati po kategoriji, ključnoj riječi, broju, datumu, zemlji ili regiji u kojoj želite raditi.

Slično kao što to imaju i naši portali s ponudom radnih mjesta, i na tom ćete portalu pronaći obrasce za životopis kao i za tzv. jezičnu putovnicu Europass. Možete se obratiti i brojnim savjetnicima s bilo kojim pitanjem. Na toj stranici pronaći ćete i informaciju o dokumentima koji su vam potrebni, za vas i za članove vaše obitelji, kućne ljubimce, pa čak i biljke. Također, pronaći ćete sve podatke o socijalnom osiguranju koje uključuje mirovinsko i zdravstveno, sve o porezima, potrebnim kvalifikacijama za posao, radnim dozvolama, pristupu poslovima javnog sektora i mnoge druge.

Važno je provjeriti i prepoznatljivost svoje kvalifikacije, diplome ili svjedodžbe na tržištu EU. Za to se možete obratiti Nacionalnom uredu ENIC/NARIC u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Ako se želite zaposliti u institucijama EU-a, morate biti spremni na vrlo strog i prilično dug postupak. Dobra je vijest za hrvatske građane ta da nećemo morati prolaziti proceduru koja je trajala godinu i pol, jer je postupak skraćen pa sada put od testiranja do konačne liste kandidata koja je na raspolaganju poslodavcima može trajati oko pet mjeseci, dakako, ako vam se posreći.

Prvo eliminacijsko testiranje uključuje verbalne i matematičke sposobnosti, sposobnosti za apstraktno razmišljanje i snalaženje u situacijama, a prilagođeno je europskim institucijama. Tijekom procjene u Bruxellesu potrebno je dokazati svoje vještine te sposobnost rada u grupi. Testiranja će se, po novom modelu, provoditi jedanput na godinu, i to u ožujku za administrativno osoblje, pravnike, ekonomiste i IT-stručnjake, u srpnju za prevoditelje, a u rujnu za asistente i tajnike. Simulacije testova putem kojih se kandidati mogu pripremati za testiranje možete naći na internetskim stranicama EPSO ureda za odabir osoblja. Kada se bude znao termin ulaska Hrvatske u Uniju, odredit će se i točna kvota radnih mjesta za hrvatske građane.

Posao u institucijama EU-a može biti različit. Moguće je raditi kao pripravnik odmah po završetku studija, a pripravnički status traje od tri do pet mjeseci. Može se dobiti i posao na određeno vrijeme, a poslovi na neodređeno vrijeme, odnosno potpisivanje ugovora, mogu se dobiti jedino i isključivo putem javih natječaja. Osim diplome, koja je potrebna, postoje razni uvjeti, a dobra stvar je to što postoje poslovi za koje nije potrebno prijašnje iskustvo.

Kandidati se testiraju na osam razina. Između ostalog, testira se i sposobnost rada s drugim ljudima, vođenje tima, komunikacija, organizacija i sl. Važno je pratiti obavijesti na stranicama da se ne propusti nijedan korak ili postavljeni rok, jer se u tom slučaju smatra da je kandidat odustao.

Odlična je vijest ta da već sada postoje natječaji na koje se građani Hrvatske mogu prijaviti, bez obzira na to što Hrvatska još nije u EU.

Kandidati iz države koja je netom ušla u EU prve dvije do tri godine natječu se samo na razini svoje države. Stoga bi bilo dobro da svi zainteresirani to iskoriste, jer se nakon tog razdoblja svi kandidati natječu s kandidatima svih ostalih članica EU pa je tada i konkurencija puno veća. Dobro bi došlo da se i kod nas, u sklopu neke institucije, kao što je to primjer u Francuskoj, održavaju pripremni tečajevi za rad u institucijama EU-a. Francuzi za to imaju Sektor za pripremne tečajeve za natječaje za rad u institucijama EU-a francuske Nacionalne škole za javnu upravu (ENA).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi