PREZENTACIJA NA BREGANI

Kako Carina otkriva krijumčare droge?

02.05.2011 u 19:51

Bionic
Reading

Na graničnom prijelazu Bregana danas je održana prezentacija rada mobilnih jedinica Carinske uprave u otkrivanju droga koje se pokušavaju prokrijumčariti preko granice

Među metodama koje koriste u pronalasku droga carinski su službenici pokazali rad sa službenim psima za otkrivanje narkotika te načine korištenja suvremene opreme među kojima je i pokretni detektor tragova 'Mobile Trace Detektor'.

Riječ je o ručnom instrumentu za kvalitetno otkrivanje tragova eksploziva, kemijskih sredstava, i otrovnih industrijskih kemikalija. Što se tiče vrsta droga, instrumentom se može detektirati u najmanjim tragovima kokain, heroin, efedrin, metamfetamin, marihuana, itd.

Nakon što se uzmu uzorci uređaj u roku od svega osam sekundi može otkriti o kojoj je tvari riječ, a podaci se izravno mogu prenijeti u računalo.

Na prezentaciji su istaknuti i neki od neobičnijih načina krijumčarenja droga poput slučaja na dubrovačkom području gdje je više od 25 kiligrama marihuane pronađeno u kantama s ukiseljenim povrćem ili 'otkrića' s Bregane iz veljače prošle godine kada je marihuana pronađena u krovu kamionske prikolice.

Prezentaciji koju je organizirao vladin Ured za suzbijanje droga prisustvovali su predstavnici Ministarstva financija, Carinske uprave i Ministarstva unutarnjih poslova.