'ZNA KAK SE DELA'

Kako Bandić zna opipati bilo građana

14.10.2016 u 16:00

  • +5

Bandić sa šmrkom

Izvor: Pixsell / Autor: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Bionic
Reading

'Gore nego pogriješiti je inzistirati na pogrešci', poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prije tjedan dana naloživši micanje konstrukcija za nove terase sa zagrebačkog Cvjetnog trga. Prosvjetljenje je uslijedilo nakon osobnog uvida, ali i nakon brojnih kritika njegovih koalicijskih partnera, kako Bandić često tepa građanima i građankama Zagreba. I nije to bilo jedini put da je gradonačelnik uvažio građane i to sve nekako na pola puta između 'tko radi, taj i griješi', a valjda u nadi 'tko prizna, pola mu se prašta'

U posljednjoj epizodi oko Cvjetnog trga Bandiću je za spoznaju trebalo manje od 24 sata i premda je gradonačelnik priznao sudogovornost, akcija u kojoj se na nekoga treba i formalno svaliti krivicu, još je u tijeku. No znao je prvi među gradskim očevima i ranije osvijestiti počinjenu grešku, a nerijetko i sam u nju uprijeti prstom.

Kako je Zagreb mogao imati pistu usred grada i zvati je Bandićevom

U prvom slučaju kao primjer dobro može poslužiti Mesnička ulica zbog koje je prije dvije godine zagrebački gradonačelnik neko vrijeme bio u strahu da će biti preimenovana u 'Bandićevu' nakon što je njezina obnova zgrozila ne samo stanare i struku, nego i širu javnost koja nije mogla vjerovati kako je ta ulica u centru Zagreba nakon pomodnih projektnih rješenja ispala poletno-sletna staza, kako su je kolokvijalno prozvali u javnosti.

Na stranu estetika, ali rješenja su bila opasna po život ne samo stanara Mesničke i Gornjeg grada te je ulica tek nakon građanskih prosvjeda ponovno dobila iscrtani pješački prijelaz, a stanari su mogli donekle odahnuti nakon rekonstrukcije rekonstrukcije u kojoj su svijetleći led markeri prestali glumiti stroboskope. Pa ipak, premda je Bandić najavio da će napraviti barijeru između kolnika i pločnika, to do danas još nije učinjeno. Od tog je dijela obećanja zasad u sjećanju još samo ostala gradonačelnikova rečenica sa sjednice Skupštine Grada Zagreba: 'Prije obnove, bubrezi su mi visili u zraku, sjetite se!'

Tko Zagreb voli više i koji idioti izvode radove po metropoli?

'Nema čovjeka u ovom gradu koji ga voli više', također je nedavno opetovao (ne)suđeni heštegpremijer u visokom startu za nadolazeće lokalne izbore dok je još jednom dokazivao ljubav prema gradu i njegovim građanima. Ali nije poznato, barem ne javno, je li mu i tada možda glavom prolazila misao Koji je idiot ovo napravio?! kao kad se prije par godina zgražao nad izvedbom radova na izgradnji kanala oborinske odvodnje u Cerskoj ulici u Sesvetskom Kraljevcu.


'Ovo je strašno. Ovo košta, ove cijevi koštaju. Troše se novci bezveze, ovo plaća Grad, pa ću opet ja biti kriv! A što je trebalo napraviti, odite da vam pokažem', grmio je Bandić nezadovoljan jer se na jednom mjestu kanal sužavao te je planiran protok vode kroz tri cijevi. Dok su izvođači radova i projektanti tvrdili da druga opcija nije moguća, Bandić je poučavao: 'Stane jer se to armira i napravi što se hoće, nemoj meni pričati. Uzmite drugog projektanta i napravite posao ili neka ovaj napravi ono što mu se kaže. Dogovoreno, idemo kući', kazao je gradonačelnik i praćen pljeskom lokalnog stanovništva napustio gradilište.


Nezadovoljan (ne)čistoćom hrvatske metropole, nesuđeni gradonačelnik Hrvatske ili kako bi se s obzirom na njegove vlastite opise lika mu i djela pričinilo - križanac konja i Japanca, pokazao je 'kak se dela' i kada je u ranu ljetnu zoru prošle godine šmrkom čistio centar Zagreba uz poruku: 'Dva puta tjedno treba polizati grad i treba malo više vode i malo bolje organizirati posao.' Djela, a ne riječi, zna Bandić po formuli, koju sam ponavlja, 'već 16 i pol godina osam sati dnevno 365 dana u godini'.