STANKA U SABORU

Kajtazi apelirao zbog napada na Rome

27.04.2016 u 10:18

Bionic
Reading

Zbog nemilih događaja ovih dana u Kozari boku, zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zatražio je jutros stanku na početku saborskog zasjedanja

Romska zajednica, poručio je Kajtazi, osjeća se ugroženo, zbog čega su se sami organiziriali kako bi se zaštitili od napada.

Podsjetio je da su se dogodila dva napada. Ne možemo reći da su rasno motivirani, ali ne možemo reći ni da nisu, poručio je Kajtazi.

'Moramo se prisjetiti kako ovo nisu prvi takvi događaji i da su Romi kolektivno traumatizirani, da te mjere, da je došlo do njihovog samo organiziranja kako bi zaštitili svoje domove. Čim sam čuo za događaje, posjetio sam naselje te razgovarao sa mještanima i pogođenim obiteljima.
Paralelno sam kontaktirao Ministarstvo unutarnjih poslova te osobno razgovarao sa ministrom Orepićem. Od njega sam tražio stalni nadzor ovog naselja i pojačani nadzor drugih romskih naselja te zamolio da sve učini kako bi počinitelji bili pronađeni i kažnjivi. Predlažem veću prisutnost policije u romskim naseljima i kad ovi događaji prođu. Do danas, MUP nažalost nije došlo do odgovora a bojim se da će počinitelji još jednom kao što je to često sa slučajevima u kojima je oštećena Romska zajednica proći nekažnjeno', kazao je Kajtazi.

'Ono što mene brine je da Hrvatska ne postane jedna od onih zemalja, meahom istočnoerupskih država, u kojima su napadi na Rome učestala pojava. Nedopustivo je da bilo tko ugrožava tuđi život ili da na vrtiće baca ručne bombe kao da je ratno stanje', rekao je Kajtazi.

Romi su, dodao je, na ovim prostorima 700 godina. 'Za razliku od drugih nacionalnih manjina Romi nemaju matičnu državu te ukoliko nemaju uvjerenja prema institucijama države u kojima žive teško možemo govoriti o napretku i rješavanju njihovih problema. Na tom tragu se nadam da ćemo vrlo skoro vidjeti detaljnije planove Vlade oko brige prema manjinskim zajednicama jer kao što sam već više puta do sad istakao u državnom proračunu nije dovoljno staviti stavku manjine i time pretpostaviti da smo krenuli u rješavanje problema', kazao je Kajtazi.