PURIS PRED STEČAJEM

Kajin pozvao Vladu i Bajića da interveniraju

puris

puris

Izvor: Promo fotografije / Autor: Puris

'Vlada se mora zauzeti za Puris kao što je to učinila u slučaju Diokija i Dalmacija vina', kazao je Damir Kajin, potpredsjednik i saborski zastupnik IDS-a, na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu

Naime, nakon što s Hypo Alpe Adria Bankom nije postignut dogovor, vodstvo Purisa zatražilo je pokretanje stečajnog postupka. Kako reče Kajin, Puris danas ima 305 zaposlenih koji s velikom neizvjesnošću za vlastitu budućnost i budućnost svojih obitelji očekuju što će se dalje događati.

'Tražim da Vlada intervenira i da Državno odvjetništvo RH uđe unutra, jer to traže radnici i istarska javnost. Hrvatska ne može ići naprijed dok te utege sa sebe ne skine', kazao je istaknuvši kako smatra da namjera Gavrilović grupe prilikom preuzimanja Purisa nije bila poštena.

'Kada je Wolf ušao u pazinski Puris, tvrtka je imala 700 zaposlenika, a 2009. kad ju je preuzeo Gavrilović broj zaposlenih je pao na 500, a danas ih ima 305! Puris je 2009. preuzet za jednu kunu plus servisiranje kredita od 14,5 milijuna eura prema Hypo Alpe Adria Banci koje nisu nikad vratili', kaže Kajin. Kako veli, 2010. Puris gubi sve trgovine koje preuzima Diona, a prerada je prenesena u Petrinju da bi je naredne godine vratili u Pazin, no u tih godinu dana proizvodnja je s tri milijuna tona pala na milijun i pol.

'Hypo Bank nije svet, napravio je dar-mar na Balkanu, ali u slučaju Purisa nije jedini krivac. Neka uđu institucije i istraže, jer ne može u Istri biti 'Tko je jamio, jamio je', netko je tu tvrtku doveo u ovako tešku situaciju', kazao je Kajin podsjećajući da je pazinska tvrtka Puris, svojevremeno sa 20 farmi bila okosnica poljoprivrede i to ne samo u Istri.

Za Puris se mora pronaći tvrtka koja će ga ponovno postaviti na noge, istaknuo je Kajin, a prema njegovim saznanjima, trenutačno se pregovora s Vindijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi