klima ne pomaže

Epidemiolog Kaić upozorava: Bit će nezgodno ako gripa i koronavirus dođu istovremeno

01.06.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Sezona gripe završila je prije mjesec dana, a koronavirusa nešto kasnije, kaže epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te smatra da bi bilo jako nezgodno ako i gripa i koronavirus dođu istodobno jer su im simptomi vrlo slični te će se tko oboli morati testirati na obje stvari

Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u HRT-ovom Studiju 4 rekao je kako bi cjepivo bilo glavni iskorak, ali da ga se ne može uskoro očekivati.

Naglasio je da nismo sigurni koliko ovo ljetno vrijeme sprječava cirkulaciju virusa.

'Najviše bismo mogli pogriješiti da se previše opustimo i da virus počne cirkulirati među ljudima', rekao je.

Potvrdio je da u ljetnom vremenu turisti u Hrvatskoj mogu primjerice imati upalu grla ili sunčanicu, ali se ne može znati imaju li koronavirus ako se ne testiraju.

Kaić je želio razjasniti izjave rečene prije nekoliko dana u emisiji 'Otvoreno', kazavši da su se on i kolega možda nespretno izrazili.

Vezano uz eventualnu zarazu putem klime, Kaić ističe da se koronavirus ne prenosi na taj način.

'Istina je da se virus prenosi aerosolom. Kada čovjek govori i ono što se ispred njega stvara je aerosol - sitne kapljice u zraku. Ali se koronavirus ne prenosi onakvom vrstom aerosola što ljudi često povezuju s klimama - kada klima uvuče zrak iz okoliša i rasprši ga po prostoriji, pa bude kontaminiran, kao što je slučaj s legionarskom bolesti. Na taj način klima nema nikakvog utjecaja na koronavirus', rekao je Kaić.