RJEŠENJE ZA SOCIJALNE PROBLEME

Kad ti država neće pomoći, pokušajte ovo

25.09.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Kada ti država neće pomoći, pomozi si sam, sukus je novog programa koji su pokrenule tri udruge koje će građanima omogućiti da dođu do informacija o svojim pravima, posebice kada su u pitanju socijalni programi, jer, tvrde, socijalnih je slučajeva u Hrvatskoj puno više od službene brojke, jer većinu država uopće ne upoznaje s njihovim pravima

Sve informacije građani mogu dobiti na telefon 01/5615 401 svakog ponedjeljka i srijede od 10 do 12 sati ili osobno, svakog četvrtka od 18 do 20 sati u Tkalčićevoj 33 u Zagrebu.

Nositeljica projekta je predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske Zlatana Perković koja smatra kako se ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić 'obrušila na ljude koji žive u teškom siromaštvu' te kako je najavama o registru primatelja socijalne pomoći, ali i informatizacijom sustava implicirala kako su korisnici socijalne pomoći zapravo foliranti.

Smatra kako bi njezino ministarstvo trebalo upoznavati građane s njihovim pravima, a ne raditi obrnuto, birokratskim preprekama onemogućavati građane pri ostvarenju prava.

'Socijalna skrb treba pomoći ljudima da se izvuku iz siromaštva, a ovako ih se drži u tome', poručila je Perković. Kaže kako je apsurdno da Opačić najavljuje oštrije mjere provjere primanja i imovine korisnika socijalne pomoći, jer je sve to već zastupljeno u obrascima koje korisnik mora ispuniti. 'Od tisuću ljudi, možda jedan zloporabi socijalnu pomoć', dodaje i zaključuje kako je u Hrvatskoj znatno više onih koji spadaju u kategoriju koja bi trebala primati pomoć, a zbog nedostatka informacija, oni ta prava ne ostvaruju.

Roko Šikić, predsjednik udruge Volim Hrvatsku, koja također sudjeluje u projektu, istaknuo je kako država socijalna prava skriva u 'birokratskom labirintu', kako bi se potencijalnim korisnicima onemogućilo da ih koriste. 'Ovo je projekt samopomoći. Na njemu radi grupa volontera, a za to postoje oni koji su se uspjeli zaposliti na tri mjeseca na projektu samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje', pojasnio je Šikić.

Građani koji su pod ovrhama također mogu dobiti pravnu pomoć te informacije na što imaju pravo. Jedan od sljedećih projekata ovih entuzijasta je i Urbani poljoprivrednik kojim će se građanima pokazati kako na vlastitom balkonu ili vrtu mogu uzgajati povrće s obzirom na to da cijene hrane vrtoglavo rastu.