ODBIO SVJEDOČITI

Kabashi osuđen zbog nepoštivanja Haaškoga suda

16.09.2011 u 18:15

Bionic
Reading

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Shefqet Kabashi proglašen je u petak krivim zbog nepoštivanja Haaškoga suda jer je odbio svjedočiti na suđenju svome bivšem zapovjedniku Ramushu Haradinaju optuženom za zločine na Kosovu i osuđen je na dva mjeseca zatvora

Kabashi koji je trebao biti jedan od ključnih svjedoka na prvom suđenju Haradinaju priznao je krivnju za nepoštivanje suda nakon što je prošlog mjeseca uhićen u Nizozemskoj. On je do sada u pritvoru proveo 31 dan.

'Upornim odbijanjem da odgovara na pitanja kao svjedok Kabashi je uskratio sudskom vijeću dokaze relavantne za učinkovitu procjenu istine', kazao je predsjedavajući sudac Alphons Orie

U kolovozu je započelo ponovljeno suđenje bivšim zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova na čelu s Ramushom Haradinajem za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998.

Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo Haradinaja i njegova suradnika Idriza Balaja dok je trećeg pripadnika OVK Lahija Brahimaja osudilo na šest godina zatvora.

Žalbeno je vijeće prošle godine naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su izvedeni svi svjedoci za te zločine, odnosno oni koji nisu željeli svjedočiti.