vrata dijaloga

Južnokorejski predsjednik obećao hrabar gospodarski plan za denukleariziranu Sjevernu Koreju

10.05.2022 u 09:03

Bionic
Reading

Novi predsjednik Južne Koreje Novi predsjednik Južne Koreje Yoon Suk Yeol obećao je "hrabar plan" za obnovu sjevernokorejskoga gospodarstva ako se ta zemlja odrekne nuklearnog oružja. obećao je "hrabar plan" za obnovu sjevernokorejskoga gospodarstva ako se ta zemlja odrekne nuklearnog oružja.

Yoon je prilikom prisege u utorak optužio Sjevernu Koreju da svojim nuklearnim programom ugrožava sigurnost u regiji i šire.

Međutim, rekao je kako će "vrata dijaloga ostati otvorena kako bismo mogli mirnim putem riješiti ovu prijetnju".

Yoon nije elaborirao kako bi mogao izgledati plan za izoliranu susjednu državu, ali je rekao da će biti razvijen u suradnji s međunarodnim partnerima.

"Ako Sjeverna Koreja istinski krene u proces dovršetka denuklearizacije, spremni smo surađivati ​​s međunarodnom zajednicom na predstavljanju hrabrog plana koji će uvelike ojačati sjevernokorejsko gospodarstvo i poboljšati kvalitetu života njezinih ljudi", rekao je.

Bivši državni odvjetnik Yoon položio je prisegu pred tisućama ljudi na svečanosti ispred parlamenta u Seulu.

Yoon (61), konzervativac, pobijedio je na predsjedničkim izborima 9. ožujka s vrlo malom razlikom, protiv lijevo-liberalnog kandidata vladajuće Demokratske stranke Lee Jae Myunga.

Yoon će obnašati petogodišnji mandat i naslijediti Moon Jae Ina, koji je također prisustvovao svečanom polaganju prisege.

Yoon počinje predsjednički mandat u nesigurnim vremenima za regiju.

Ove je godine Sjeverna Koreja više puta testirala rakete sposobne nositi nuklearnu bojnu glavu, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Južna Koreja i Sjedinjene Države strahuju da međunarodno izolirana Sjeverna Koreja trenutno priprema nuklearni pokus.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi posjetiti Japan i Južnu Koreju za otprilike dva tjedna.