'u bliskoj budućnosti'

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in: Kim želi drugi summit s Trumpom

20.09.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nada se drugom susretu na vrhu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 'u bliskoj budućnosti', rekao je u četvrtak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon povratka iz trodnevnog posjeta Sjevernoj Koreji

"Predsjednik Kim Jong-un izrazio je nadu u održavanje drugog summita s predsjednikom Trumpom u bliskoj budućnosti", rekao je Moon novinarima u Seulu.

Trump i Kim su se sastali 12. lipnja u Singapuru na povijesnom susretu na vrhu koji je za potonjeg bio prilika da dade neodređeno obećanje o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka.

No Washington i Pyongyang se otad razilaze u vezi s tumačenjem izrečenog na summitu i Sjedinjene Države uporno govore samo o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

  • +5
Susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ova je kritizirala "razbojničke" metode Amerikanaca optuživši ih da žele postići njezino jednostrano razoružanje bez ustupaka na svakoj pojedinoj etapi i bez popuštanja pritiska i ublažavanja sankcija.

Proces je bio u slijepoj ulici sve dok Moon u utorak nije stigao na Sjever radi trećeg kruga razgovora s Kimom od početka godine.

Sjevernokorejski čelnik je u srijedu pristao zatvoriti poligon za ispitivanje raketnih motora i lansirnih rampa Tongchang-ri u nazočnosti međunarodnih stručnjaka. Tu je vijest SAD pozdravio rekavši da je voljan "odmah" pregovarati o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje koji se treba završiti za tri godine.