SVIJET U SEDAM DANA

Egipat gradi novu mega metropolu, Švedskom paradira desnica, junak poljske ljevice sprema se za premijera

16.09.2018 u 09:31

Bionic
Reading

Može li gej gradonačelnik postati novi premijer Poljske? Kako će nakon parlamentarnih izbora Šveđani formirati novu vladu? Kim Jong-un predložio je novi susret s Trumpom, a u Singapuru je glavna turistička atrakcija obilazak hotela u kojemu je proljetos održan prvi povijesni susret 'velikih vođa'. Staru egipatsku prijestolnicu nakrcanu s 19 milijuna stanovnika zamijenit će nakon tisuću godina nova, mega metropola. U pregledu tjedna Davorke Grenac čitajte o važnim i zanimljivim događajima proteklih dana

Je li to moguće u katoličkoj zemlji kakva je domaja legendarnog pape Vojtile? Prvi otvoreni gej gradonačelnik poljskog grada Slupska, 42-godišnji Robert Biedron najavljuje osnivanje stranke u veljači 2019., uoči domaćih i europskih parlamentarnih izbora, piše Deutsche Welle. 'Ulazim u politiku zbog promjene Poljske, a samo premijer ima pravi utjecaj na svakodnevni život', veli Biedron za poljski tabloid Super Express.

Biedron je junak poljske ljevice s klasičnim lijevim programom: borba protiv siromaštva, liberalizacija pobačaja, unapređenje javnog zdravstva... Iako prema rezultatima ispitivanja javnog mijenja 60 posto građana Slupska želi da se ponovno kandidira za gradonačelnika, Biedron se želi dokazati na nacionalnoj pozornici.

Za to, tvrdi, ima realne šanse jer njegovi redoviti susreti s građanima, nazvani 'brainstorming s Biedronom' privlače tisuće znatiželjnika, tim više što dolazi iz izrazito konzervativnog južnog dijela Poljske, u kojem biti homoseksualac nije nimalo lako. Kao političar, 2001. godine vodio je glasnu kampanju protiv homofobije, što je u zemlji izazivalo burne reakcije, ali deset godina kasnije postao je zastupnik u poljskom parlamentu.

Takva se konkurencija ne sviđa nacionalističkoj konzervativnoj stranki Zakona i pravde (PiS), dok se Kršćanska demokratska građanska platforma (PO) i liberalna Moderna stranka - prošlog svibnja udružene u Koaliciju građana - boje da im Biedron ne otme nešto glasova.

Zbog njegove karizme novinari i politički analitičari zovu ga poljskim Emmanuelom Macronom, sposobnim da u Poljsku uvede novu vrstu politike. Ukoliko bi njegova stranka surađivala s Macronom na izborima za Europski parlament u svibnju 2019., njih dvojica mogla bi formirati savez na europskoj razini, nagađaju neki mediji. Ti će izbori biti prvi test za Biedrona uoči općih izbora u Poljskoj krajem 2019. godine.

Malo sjevernije, tamo u Švedskoj, parlamentarni su izbori prošle nedjelje donijeli neizvjesnost. Najviše glasova pobrala su dva tradicionalna parlamentarna bloka, lijevi koji predvode socijaldemokrati i konzervativni pod okriljem umjerenjaka, ali nedovoljnih za većinu, dok su glavni pobjednici krajnje desni Švedski demokrati koji obećavaju da će 'realno utjecati' u parlamentu, mada su osvojili samo 17,6 posto glasova, gotovo jednako kao svojedobno hrvatski Most.

'Tradicionalne stranke nisu odgovorile na nezadovoljstvo koje postoji u društvu. Ono nije povezano s nezaposlenošću ili gospodarstvom, nego gubitkom vjere u politički sustav. Švedska nije sama u ovome', komentira rezultate izbora politolog Magnus Blomgren sa Sveučilišta Umea. Scenarij je poznat, a nova krajnja desnica europska je zbilja.

>>>Umiveni neonacisti s kockarom na čelu: Sve o stranci koja je podigla temperaturu flegmatičnim Šveđanima

Znate li koji je glavni grad Egipta? Kairo? Točno, ali on je to samo još kratko vrijeme. Staru prijestolnicu nakrcanu s 19 milijuna stanovnika zamijenit će nakon tisuću godina nova, mega metropola. Zovu je NAC (Novi administrativni centar) jer je Egipćani još nisu krstili pravim imenom, ali je opisuju kao ljepšu i noviju od bilo koje druge na planetu, piše Independent.

  • +11
Metropolis nadomak Kaira otvara se 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Matthias Toedt/DPA/PIXSELL

Predviđen za šest milijuna stanovnika, grad raste između Sueskog kanala i Nila, a u njemu će biti grandiozna zgrada novog parlamenta, narodne banke, zračna luka, poslovna zona, predsjednička palača – osam puta veća od Bijele kuće – najveći oblakoder na afričkom kontinentu, najveći minaret u Egiptu i zabavni park veći od Disneylanda na Floridi.

Među dioničarima su egipatska vojska, Kinezi i Ujedinjeni Arapski Emirati, a glavni planer je američki SOM, jedna od najvećih arhitektonskih tvrtki u svijetu, Skidmore, Owings & Merrill. Zašto novi glavni grad Egipta? Pa predsjednik Abdel Fatah al Sisi mora sebi izgraditi spomenik.

Izbori u Egiptu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Američki je predsjednik dobio 'vrlo toplo, vrlo pozitivno' pismo sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, u kojemu predlaže novi sastanak dvaju velikih vođa. Bijela je kuća otvorena za novi samit, glasi priopćenje, i već usuglašava detalje s korejskom stranom. U međuvremenu turisti mogu na licu mjesta doživjeti atmosferu povijesnog proljetnog sastanka Trump-Kim u Singapuru. Hotel u kojemu je održan susret gostima nudi poseban turistički paket nazvan 'šetnja stopama svjetskih vođa'. Azijati su očito dosjetljiviji od naših turističkih atrakcija sa srednjovjekovnim sijelima i trkom magaraca.

  • +5
Susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prošlog utorka prijenos nogometne utakmice Engleske i Švicarske prvih je 25 sekundi na Sky Sportsu prenošen u crno-bijeloj tehnici, čime je simbolično obilježeno 25 godina od početka kampanje ove mreže za borbu protiv rasizma.

'Rusija je miroljubiva zemlja', rekao je Putin, posjetivši bojno polje najvećih vojnih manevara u zadnjih trideset godina, Vostok-2018, održanih od 11. do 17. rujna. U njemu je sudjelovalo 300.000 vojnika, 36.000 vojnih vozila, 1000 zrakoplova i 80 brodova, uz malu bratsku pomoć kineskih 3200 vojnika te onih iz susjedne Mongolije. Ratne igre odigravale su se u oblasti Zabajkalski kraj, u Japanskom, Beringovom i Ohotskom moru. 'Osuvremenit ćemo naše oružane snage, opskrbiti ih oružjem i opremom najnovijih generacija te razvijati vojnu suradnju', obećao je ruski predsjednik.

>>>[VIDEO] Počeo najveći vojni manevar u ruskoj povijesti koji NATO smatra probom za 'sukob velikih razmjera'

  • +8
Vladimir Putin na odmoru Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

P.S. U jeku Vostoka-2018 ruski Damir Krstičević, Sergej Šojgu, našao je malo vremena da za agenciju Tass dade izjavu o planu za rekordno brzu gradnju vojne katedrale Uskrsnuće, koja će se podići isključivo dobrovoljnim donacijama zahvalnih građana. Slijedilo je dosta pohvala planu, no na društvenim mrežama razvila se živahna rasprava o neobičnom izgledu zdanja. Njegove kupole neke podsjećaju na oklopne raketne nosače, neke na baterije za zračnu obranu, dok drugima zdanje sliči na 'epsku poeziju' slavne špice popularnog 'Rata prijestolja'. Katedrala se gradi u okviru moskovskog vojnog tematskog parka Patriot, uz muzej s virtualnim prikazima povijesnih bitaka. Crkva, kažu, mora 'simbolizirati duhovne vrijednosti ruske vojske koja djeluje samo u cilju zaštite majčice zemlje'.