novo soj za četvrti val

Južnoafrička Republika jača pripravnost bolnica zbog omikrona

06.12.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Južnoafrička Republika jača pripravnost bolnica jer nova varijanta omikron uvodi zemlju u četvrti val koronavirusa, rekao je predsjednik Cyril Ramaphosa u ponedjeljak i pozvao sve da se cijepe porukom da cjepiva ima dovoljno

Prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici prošli mjesec omikron je izazvao globalnu uzbunu s vladama koje strahuju od porasta zaraza.

Južnoafrička Republika potvrdila je 2.300 zaraza prošli ponedjeljak, a već u petak više od 16.000 zaraza.

Ramaphosa je u tjednom biltenu naveo da se čini da omikron dominira u novim slučajevima u većini od devet pokrajina u zemlji i pozvao je ljude da se cijepe protiv covida-19.

Omikron Izvor: EPA / Autor: KIM LUDBROOK

"Južnoafrička Republika ima dovoljne zalihe cjepiva (...) cijepljenje je nužno za naš gospodarski oporavak jer što se više ljudi bude cijepilo, otvarat će se više područja gospodarskih aktivnosti", istaknuo je.

Vlada će uskoro sazvati nacionalni stožer za koronavirus kako bi se razmotrilo aktualno stanje i odlučilo o eventualnim novim mjerama za sigurnost građana, rekao je Ramaphosa.

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici i drugim zemljama utrkuju se u istraživanju omikrona i nastoje doznati je li nova varijanta zaraznija, uzrokuje li teža oboljenja i je li otpornija na postojeća cjepiva.

Prvi izvještaji liječnika i stručnjaka iz Južnoafričke Republike su ohrabrujući i sugeriraju da omikron uzrokuje blage simptome.

"Pomno pratimo stope zaraze i hospitalizacije", naveo je Ramaphosa.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ