stiže im u goste

Južna Afrika zbog Putina želi izići iz Međunarodnog kaznenog suda

25.04.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Južnoafrički vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) nastojat će povući zemlju iz članstva u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), rekao je u utorak predsjednik Cyril Ramaphosa, što je drugi put da to pokušava učiniti, javlja Reuters.

Odluka stranke na sastanku njenog nacionalnog izvršnog odbora tijekom vikenda uslijedila je nakon što je ICC 17. ožujka izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine.

"Vladajuća stranka, Afrički nacionalni kongres, donio je odluku da je mudro da se Južna Afrika povuče iz ICC-a, uglavnom zbog načina na koji se vidi da se ICC nosi s (ovim) problemima “, rekao je Ramaphosa novinarima tijekom državnog posjeta finskog predsjednika Saulija Niinista.

Samo dva dana ranije južnoafrički parlament objavio je da će odustati od sedmogodišnjeg zakonodavnog procesa za izvlačenje Južne Afrike iz Rimskog statuta ICC-a.

Proces je napušten jer je vladajuća stranka u prosincu odlučila da bi Južna Afrika radije trebala ostati u ICC-u i pokušati izvršiti promjene iznutra, odluka koja je sada poništena.

Međunarodna tjeralica protiv Putina raspisana je nakon što je već dobio poziv Južne Afrike za summit BRICS-a u kolovozu, a njome bi Južna Afrika bila obvezna da ga izruči Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu ako kroči u tu zemlju.

"Pozvao ga je predsjednik Ramaphosa i Rusija je najavila prisustvo", rekao je Reutersu južnoafrički dužnosnik zadužen za odnose sa zemljama BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), Anil Sooklal.

Kremlj je u ponedjeljak priopćio da će Putin uskoro odlučiti hoće li osobno prisustvovati summitu.

To bi ponovno moglo pokrenuti parlamentarni proces, gdje bi bila potrebna samo obična većina za povlačenje iz ICC-a.

Ali proces je dugotrajan i malo je vjerojatno da će biti završen do samita BRICS-a.