KOJE TEGOBE OSJEĆATE?

Južina ruši rekorde i ako ste meteoropat, imamo loše vijesti za vas: Do kraja tjedna stižu 'plačko' i još gore biometeorološke prilike

05.02.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Ovako visoke temperature na početku veljače, ponegdje i rekordne, noćna su mora za meteoropate. Biometeorološka prognoza za petak je razmjerno nepovoljna, što u Državnom hidrometeorološkom zavodu označavaju smješkom koji nije ni sretan ni tužan. No ovaj period južine još će se pogoršati, tako da će nas na kraju vikenda čekati biometeorološki plačko

Mr. sc. Lidija Srnec, voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a, objasnila nam je da je, što se atmosfere tiče, situacija relativno stabilna.

'Trenutno su na sjevernom Jadranu moguće male nestabilnosti, no sve skupa je relativno stabilno. Zbog približavanja i pritoka vlažnijeg zraka s jugozapada, na našim područjima su prisutne visoke temperature zraka koje nisu uobičajene u ovom dijelu godine. Upravo zbog tih visokih temperatura zraka i južine koja je prisutna, to je nepovoljno za većinu meteoropata', pojašnjava.

Dodaje da se tijekom tako visokih temperatura, koje nisu prirodne za organizam, javlja prvenstveno umor.

'Čovjek je više naviknut na hladnije temperature jer su prirodnije. Sukladno tome se toplije oblačimo. Zbog ovako visokih temperatura treba se brzo prilagoditi. Čovjek jednostavno to ne napravi u tom trenutku. Ako organizam ima poremećene mehanizme prilagodbe zbor raznih kroničnih bolesti, onda se ne može jako brzo prilagoditi tome pa se javljaju tegobe: umor, problemi u koncentraciji, glavobolja, anksioznost… Niz psihičkih i fizičkih problema', pojašnjava Srnec.

Za meteoropate nema dobre vijesti.

Biometeorološka situacija do kraja tjedna još će se pogoršati. Danas je ona razmjerno nepovoljna, što u DHMZ-u označavaju smješkom koji nije ni tužan ni veseo. Do nedjelje će on postati plačko, kako ga, kaže Srnec, zovu.

'Situacija će se pogoršavati do kraja tjedna, doći će do prodora vlažnog zraka, oborina, jačeg naoblačenja i naglog pada tlaka zraka. Tako da smješko s ravnom crtom prelazi u plačka. Bit će dosta nepovoljno i meteoropati će imati izraženije glavobolje, bit će razdražljivi, a kronični bolesnici mogu imati pojačane tegobe od kojih inače pate', kaže nam Srnec.

Kaže kako će u ponedjeljak u unutrašnjosti biti koji stupanj hladnije, a krajem dana ta južina mogla bi početi popuštati. U utorak će pak biti dosta niže temperature zraka u unutrašnjosti. 'S jedne strane to će biti olakšanje za organizam, međutim ta velika promjena može imati i nepovoljan utjecaj jer se, s obzirom na visoke temperature zraka, organizam opet mora u relativno kratkom periodu prilagoditi nižim temperaturama', zaključuje.

  • +14
Sunčan zimski dan u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović / CROPIX

Vakula: Rekordno toplo

'Premda u veljači ponekad imamo i više od 20 Celzijevih stupnjeva, ovaj je četvrtak ponegdje - primjerice u Zagrebu, uz 18 °C, najtopliji četvrti dan veljače u znanoj povijesti. I sljedećih dana, posebice do nedjelje, diljem Hrvatske toplije od prosjeka bit će već ujutro, uz temperaturu ponegdje čak višu i od prosječne najviše poslijepodnevne. Početkom novoga tjedna malo manje toplo, a od srijede slijedi hladnije. No još uvijek se ne zna koliko, jer je veliki rasap prognostičkih izračuna, pa na kopnu možemo imati od zamjetnih temperaturnih minusa, i cjelodnevnih, do čak nastavka iznadprosječne topline - malo vjerojatne, ali moguće. I dok pouzdanije prognoze za drugi dio sljedećega tjedna tek slijede, već sada se može tvrditi kako će ovo razdoblje od 3. do 9. veljače u mnogim krajevima biti među najtoplijima u ovom dijelu godine. Ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno toplo', prognozirao je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.