PREDSTAVNIK VLADE NAPUSTIO SASTANAK

Jurjević: 'Ne trebamo u EU spuštenih gaća'

22.07.2010 u 14:00

Bionic
Reading

'Svojim odlaskom pokazujete koliko vam je ovaj problem bitan', poručila je državnom tajniku Ruđeru Friganoviću predsjednica splitskog Gradskog vijeća Nevenka Bečić. Na izvanrednoj sjednici posvećenoj brodogradilištu čuju se i prijetnje da će 'škverani sami riješiti svoj problem'

Izvanredna sjednica splitskog Gradskog vijeća o problemu brodogradilišta ni nakon pet sati rasprave ne poprima nimalo mirnije tonove: sindikalisti upozoravaju na problem zabrane ugovaranja gradnje novih brodova i prijetnju odlaska pet stotina radnika na čekanje, predsjednik uprave smiruje ih tvrdnjom da se pokušava pronaći model zaobilaska dogovora s Europskom komisijom, saborski zastupnici demonstriraju solidarnost sa škveranima, a predstavnik Vlade sastanak je – napustio.

Državni tajnik za industriju Ruđer Friganović – koji je u Split ionako došao kao zamjena ministra Đure Popijača – ispričao se 'neodgodivim obavezama', pa se u dvorani odmah osjetilo nezadovoljstvo prisutnih. Artikulirala ga je Nevenka Bečić

Odlaskom s ove sjednice pokazujete koliko je vama i Vladi ovaj problem bitan. Sretan vam put!', pozdravila ga je Nevenka, na što se Friganović bez riječi digao i otišao. Splitski vijećnici i nakon odlaska optuživali su ga za bahatost, ignoranciju i nepoštivanje Splita.

'U škver neće ući nitko koga radnici ne žele, to vam mogu garantirati. Nismo slabi i ne bojimo se! Od države tražimo samo naše ustavno pravo, a to je pravo da radimo kao crnci na plus pedeset. Ako nam se to ne omogući, sami ćemo riješiti naš problem!', oštar je bio predsjednik Radničkog sindikata Brodosplita Ivan Čavka

Svi splitski saborski zastupnici prihvatili su inicijativu za osnivanje kluba potpore, koji bi lobirao za interese Brodosplita. Složili su se da splitski škver ima potencijal za restrukturiranje i da je zabrana ugovaranja gradnje novih brodova štetna.

'To je put koji vodi prema likvidaciji!', upozorio je SDP-ov Marin Jurjević

Jasno da je ulazak u EU nacionalni interes i da oko toga vlada konsenzus ali to ne znači da moramo skinuti gaće. Svaka čast kulenu i paprenjaku, ali brod je najvažniji i najbolji hrvatski izvozni proizvod', slikovit je bio Jurjević. Njegov stranački kolega Branko Grčić apelirao je na Vladu da brodogradilištima dodijeli državne poslove te da oformi sustav potpore malim tvrtkama dobavljačima, čime bi se i cijena brodova smanjila.

HDZ-ovci Jerko Rošin i Željana Podrug bili su znatno umjereniji i pružili su tek deklarativnu potporu, uz fraze tipa 'brodogradilišta moraju opstati' i 'radi se o brendu koji ima budućnost'.

'Škverovi se likvidiraju po političkom nalogu Europske unije. Našoj vladi oni su nebitni, to pokazuje nedolazak ministra Popijača i odlazak državnog tajnika. Nema druge nego izaći na ulicu i braniti naše ljude', kazao je Luka Podrug (HČSP) i vrlo brzo pronašao zajednički jezik sa SDP-ovcem Jurjevićem

Opći stav splitske sjednice jest da tvrtka s tri i pol tisuće zaposlenih, koja je prošle godine osvojila nagradu za najbolji izgrađeni brod na svijetu, definitivno mora opstati. Predviđeno je da do kraja ove godine uprava i sindikati zajednički izrade svoj model restrukturiranja.