KLASA OPTIMIST

Jurčić: Treba mi tri do pet godina za rezultat!

27.11.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Kruno Jurčić je i službeno predstavljne na početku svog trećeg mandata na Dinamovoj klupi, a logičan prvi potez je bilo ojačavanje konkurencije za završne dvoboje polusezone kadrom koji je na prisilnim treninzima s juniorskim sastavom

Nakon što je jučer Anti Čačiću pokazao vrata, gazda Dinama Zdravko Mamić postavio je na mjesto trenera svoje omiljeno rješenje – Krunu Jurčića, koji ima zadatak spasiti plavu sezonu u Ligi prvaka (čitaj: ne izgubiti od kijevskoga Dinama u zadnjem kolu po skupinama).

'Do promjene je došlo zbog niza slabih rezultata, zadnja 2-3 mjeseca izgubili smo devet utakmica, one u Ligi prvaka se još mogu i razumjeti, ali one u prvenstvu te ispadanje iz kupa nije na razini Dinama. Hvala Anti Čačiću na svemu. Kruno je naš novi-stari trener i u potpunosti zaslužuje biti na ovom mjestu, zbog svog karaktera, svoje lojalnosti, svog znanja... Poznaje dosta igrača, tako da neće biti problem oko prilagodbe. Pokušat ćemo ovim pozitivnim šokom pokrenuti momčad', rekao je u uvodu sportski direktor kluba Zoran Mamić koji je kasnije pojasnio i Dinamove ciljeve.

'Jasno, imperativ je osvajanje naslova prvaka. Sada smo u lijepoj situaciji sa osam bidiva viška, a uvjeren sam da će se razlika u ostatku sezone i udvostručiti. Srednjeročno gledano to je ulazak u Ligu prvaka i napad na nove hrvatske trofeje.'

Hoće li Jurčić za završne tri utakmice računati na kadar kojega se odrekao njegov prethodnik Čačić?

'Sada je prekratko vrijeme da iz tih igrača dobijemo ikakve koristi obzirom da već mjesecima treniraju s juniorima. O Leki i Pokrivaču ćemo razgovarati kada dođe pauza u kontekstu građenja momčadi, ali ja ih se nisam odrekao,' kaže Jurčić.

Dakle Leko i Pokrivač bi se trebali vratiti, Tonelu ugovor istječe, a Zvonko Komes biti će prebačen u stožer prvog sastava.

Je li trener zatražio kakvo pojačanje od sportskog direktora.

'Nije još bilo vremena za takve razgovore, ali doći će i to na dnevni red. Mi smo ove godine smanjili budžet za 20 milijuna kuna i trudit ćemo se i dalje ići u tom smjeru, ali uvjeren sam da kvaliteta momčadi neće patiti. Imamo već toliku koncentraciju kvalitete u našim 'partner klubovima' (Lokomotiva i Radnik op.a.) da ćemo i s manjim troškovima zadržati potrebnu razinu,' završio je Mamić mlađi.

Naravno, većina vremena je pripala novom/starom strategu.

'Drago mi je što sam opet tu, cijelo vrijeme sam imao sjećaj da sam otišao neobavljenog posla. Hvala klubu što mi je omogućio da nastavim sa radom, ali i ovaj klub mora evoluirati i dati vremena trenerima da razrade svoje ideje. Kako bi se momčad potpuno adaptirala i kroz doselekciju popunjavaliredovi nekada je potrebno i tri do pet godina, a to vrijeme ovdje nije imao nitko. U Ligi prvaka prolaze dva koncepta. Ili brdo novca kojim se slažu 'strašne' momčadi, ili strpljenje koje se vidi kroz istog trenera u razdoblju duljem od tri godine. Trećeg puta nema. U prošlom mandatu smo brzo poletjeli, ali nismo imali goriva za dug let', rekao je novi trener 'modrih' Jurčić.

'Nikad nisam prestao kontaktirati s Dinamom, iako je sam poziv bio malo iznenađenje. Dinamo se ne odbija. Imam jedan problem, ne mogu bez svakodnevnog trenerskog rada i samo je bilo pitanje gdje ću i u kojem trenutku početi. Dinamova ponuda je bila gotovo idealna i nije bilo ni malo razmišljanja,' dodao je.

Jurčić će i dalje forsirati svoj stil.

'Imam neke nogometne postulate koje sam forsirao i u većini naših primarnih ciljeva to se pokazalo dobrim. Nismo imali dovoljno vremena. Bilo bi smiješno da ja svakih šest mjeseci mijenjam svoja nogometna načela. Jedino je pitanje koliko ću imati vremena da ta načela provedem u praksu. Za drugačiji stil igre, morate ući u promjenu strukture mišića. Ja to želim dobiti bez previše promjena svojih načela.'

O Čačiću nije rekao ni riječi.

'Izbjegavam komentirati rad drugih trenera. Ni ja nisam volio kad su me drugi komentirali.'

Ali je o odnosu s igračima.

'Ja se u prosincu nisam rastao s igračima, jer su oni drugi dan nakon Lyona otišli svojim kućama. No, ja sam s njima ionako bio u kontaktu gotovo svakodnevno. Imam dobre odnose s velikom većinom igrača,' priznao je Jurčić.

Do kraja prvog dijela sezone ostalo je malo utakmica.

'Imamo 10 dana, osnovni cilj je završiti jesenski dio i izvući maksimum iz ove tri utakmice koje nas čekaju. Imam neke ideje i pokušat ću ih implementirati', rekao je Jurčić.

Na kraju su na red došli novinari.

'Mogu li ja zaključiti da nemate ništa protiv mene, da samo želite nekoga drugog na mom mjestu? Vidim ljude koji su uzbuđeni sad kad sam postao trener Dinama. Zašto mijenjate svoje mišljenje kad postanem trener Dinama? Zašto mogu s vama normalno komunicirati kad nisam trener 'modrih', iznenadio je okupljene novinare Kruno Jurčić pitanjem na kraju presice.