NJEMAČKI PARLAMENTARAC

Juratović: Nesporazume između Hrvatske i Srbije rješavati razgovorima

25.04.2016 u 11:04

Bionic
Reading

Pitanje statusa hrvatske manjine u Srbiji može se riješiti bilateralnim razgovorima između Hrvatske i Srbije, kao i tijekom pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji, pa nisu potrebne blokade kojima bi usporavao pregovarački proces između Beograda i Bruxellesa, ocijenio je Josip Juratović, SDP-ov zastupnik u njemačkom Bundestagu, u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine od ponedjeljka

Komentirajući za ovaj list odluku Hrvatske da uvjetuje otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, Juratović je kazao kako je rješenje za sve probleme u razgovorima.

'Očevidno je posrijedi nesporazum između Hrvatske i Srbije oko otvaranja poglavlja 23. i 24. koja se odnose na pravosuđe i ljudska prava. Naime, Hrvatska traži od Srbije da uskladi svoje zakonodavstvo zauzimajući se za veća prava Hrvata u Srbiji i veću sigurnost hrvatskih građana u Republici Srbiji. No to su pitanja koja se mogu riješiti bilateralno, a osim toga, i mnogo brže otvaranjem pretpristupnih pregovora za ulazak Srbije u EU. Uvjeren sam u to da će Vlada Hrvatske, imajući u vidu interese svojih građana, ubrzo uvidjeti da je bilo kakva blokada i po njih kontraproduktivna', kazao je Juratović.

Juratović je dodao kako se od Hrvatske kao članice EU-a očekuje da bude 'primjer i konstruktivni partner' u odnosu na moguće proširenje na države zapadnog Balkana, no istaknuo je i kako bi se Srbija morala 'više potruditi' u izgradnji međusobnog povjerenja u regiji.

Poručio je kako je u izravnom interesu Hrvatske da se angažira oko napretka pristupnih pregovora država zapadnog Balkana.

'Na kraju krajeva, i dalji razvitak Hrvatske ovisi o što bržem ulasku te regije u EU', kazao je Juratović.

Govoreći o stanju u BiH, njemački je zastupnik ocijenio kako tamo već godinama političke elite igraju političke igre zabavljajući sami sebe dok zemlja tone u sve dublju krizu, navodeći kao primjer referendume kojima opetovano prijete iz Republike Srpske.

'Sve to bilo bi čak i smiješno da nije tako žalosno, jer dok se oni lijepo zabavljaju, sve više ljudi napušta zemlju i nitko više nema živaca za zemlju koju u međuvremenu nazivaju - apsurdistanom', poručio je Juratović.