vraća se kući

Juncker završio turneju po zapadnom Balkanu

01.03.2018 u 16:04

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je završio turneju po zapadnom Balkanu sastankom s čelnicima šest zemalja koje je posjetio u posljednjih pet dana kako bi ih podupro u težnjama za članstvom u Uniji

Sastanak u Sofiji, čiji je domaćin bio bugarski premijer Bojko Borisov, čija je zemlja trenutačno predsjedavatelj EU-a, omogućio je nastavak informiranja o strategiji bloka kada je posrijedi način podupiranja zemalja regije u nastojanjima da mu se pridruže.

Od nedjelje je Juncker posjetio Makedoniju, Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, ponovivši da svaka od spomenutih zemalja najprije mora provesti reforme, među kojima je najvažnije ostvariti vladavinu zakona i riješiti veće bilateralne probleme.

Riječ je o problemu odnosa Srbije s Kosovom, graničnim razmiricama, etničkim napetostima u Bosni i Hercegovini te razmiricama u pogledu imena Makedonije sa susjednom Grčkom.

'Ako u bilo kojoj od spomenutih zemalja postoje sigurnosni problemi, to automatizmom postaje sigurnosni problem i za EU', rekla je nedavno šefica diplomacija EU-a Federica Mogherini, koja je uz Junckera i povjerenika EU-a za proširenje Johannesom Hahnom sudjelovala u turneji.

  • +2
Juncker u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

U skladu sa strategijom EU-a šest zemalja se s potencijalnim pristupom EU-u povezuje tek 2025. godini, a Crna Gora i Srbija su među prvima koje bi se trebale pridružiti bloku.

No Juncker je istaknuo da se još ne može govoriti ni o kakvome preciznom datumu.