sad zaprijetio novim carinama

Juncker vrlo zabrinut zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine

06.06.2019 u 13:57

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je rekao kako je vrlo zabrinut zbog eskalacije trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine

'Moram reći da sam veoma zabrinut zbog razvoja događaja jer će prva posljedica biti da će se usporiti svjetski gospodarski rast', rekao je Jucnker na konferenciji za medije u Brdu kod Kranja gdje sudjeluje na inicijativi Triju mora.

'To nije dobro za trgovinu, gospodarstvo, društveni razvoj na ovom kontinentu i drugdje', dodao je i upozorio kako taj trgovinski rat ne može završiti dobro ako se 'ta dva igrača' ne dogovore.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je zaprijetio Kini novim carinama na robu vrijednu 'najmanje' 300 milijardi dolara, no dodao je kako vjeruje da Kina i Meksiko žele razriješiti razmirice u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama.

Tenzije između dviju najvećih ekonomija svijeta naglo su porasle uslijed prekida pregovora u trgovinskom ratu koji su se raspali rano u svibnju.

Iako je Trump rekao kako pregovori s Kinom traju, izravnih sastanaka nije bilo od 10. svibnja kada je Trump povećao carine na 25 posto na kinesku robu od 200 milijardi dolara, na što je Peking odgovorio istom mjerom.