KLJUČNA TEMA

Juncker sazvao mini-summit o migracijama i azilu, Kurz optužio Merkel za izbjeglički problem

20.06.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je za nedjelju neformalni sastanak s čelnicima nekoliko zemalja članica o migracijama i azilu kako bi se pronašlo rješenje za to pitanje koje će biti jedna od ključnih tema na summitu EU-a krajem sljedećeg tjedna.

Predsjednik Komisije Juncker saziva za nedjelju u Bruxellesu neformalni radni sastanak o migracijama i azilu kako bi uoči Europskog vijeća sa skupinom čelnika država ili vlada zainteresiranih država članica potražio europska rješenja tog pitanja", kaže se u kratkom priopćenju Europske komisije.

Komisija ne spominje tko je pozvan, a neslužbeno se govori da su na taj mini-summit pozvane Francuska, Njemačka, Italija i Austrija. Neki izvori spominju da su na sastanak još pozvane i Bugarska, Španjolska i Grčka. Među zemljama članicama nema suglasnosti o obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica zbog čega je blokirana reforma europskog sustava za azil, a koja bi trebala biti dovršena do kraja ovoga mjeseca, odnosno do summita 28. i 29. lipnja.

Zbog izostanka europskog rješenja došlo je do spora među njemačkim vladajućim strankama CDU-a kancelarke Angele Merkel i sestrinske stranke iz Bavarske CSU, koja prijeti da će započeti jednostrano vraćati izbjeglice s njemačkih granica. Kancelarka Merkel se ne slaže s jednostranim rješenjima i od svojih koalicijskih partnera dobila je rok od dva tjedna da pronađne rješenje na europskoj razini.

Odnosi između njemačkih sestrinskih stranaka CDU-a i njezine bavarske varijante CSU, koji su od 1949. godine stalno zajedno, bilo u vladi bilo u oporbi, prilično su narušeni nakon što su bavarske vlasti najavile mogućnost vraćanja tražitelja azila, koji su već bili registrirani u nekoj drugoj državi članici. Čelnici CSU pribojavaju se da bi na izborima u listopadu u Bavarskoj mogli izgubiti od Alternative za Njemačku (AfD), protuimigrantske stranke, te stoga zauzimaju oštar stav prema pitanju migracija, što podržava i kancelar susjedne Austrije Sebastian Kurz.

  • +17
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL/FA Bobo/PIXSELL

Kurz i Soeder za strožu kontrolu granica

U međuvremenu austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je intenzivne napore u rješavanju izbjegličkog i migrantskog problema u Europi te će se od 1. srpnja, kada Austrija preuzima predsjedanje Europskom unijom založiti za ulaganje pojačanih napora u ostvarenju cilja zaštite vanjskih granica EU-a, priopćeno je u austrijskom Linzu nakon susreta s bavarskim premijerom Markusom Soederom.

„Želimo biti poveznica unutar zemalja članica Europske unije kako bismo konačno riješili migrantsko pitanje ili barem načinili odlučujući korak u smjeru rješavanja ovog problema“, rekao je Kurz (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) nakon razgovora s Markusm Soederom (Kršćansko-socijalna unija CSU) u Linzu.

Kurz je najavio da će se tijekom predsjedanja Austrije EU-om založiti za mjere poput snažnije zaštite vanjskih granica Europske unije kao i stvaranja sigurnosnih zona u sjevernoj Africi.

„Ukoliko uvidimo da ne postoji volja u rješavanju ovog problema morat ćemo razmisliti o tomu kako da ove mjere provedemo u djelo unutar manjih grupa zemalja članica EU-a“, rekao je Kurz koji je naglasio kako je o ovoj temi razgovarao s predstavnicima Danske ali i „drugim manjim članicama unije“.

  • +7
Sva lica Sebastiana Kurza Izvor: Reuters / Autor: LEONHARD FOEGER

Bavarski premijer Markus Soeder podržao je austrijskog kancelara i ukazao na to da se posljednjih dana „mnogo toga pomaknulo“ po pitanju rješavanja ilegalnih migracija u Europi.

„Ove aktivnosti su u dobroj mjeri djelo CSU-a“ rekao je Soeder aludirajući na svađu između bavarskog CSU-a i CDU-a kancelarka Angele Merkel glede izbjegličke politike.

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik CSU-a Horst Seehofer postavio je prije nekoliko dana kancelarki Merkel ultimatum da s europskim partnerima pronađe dogovor oko vraćanja izbjeglica s njemačke granice. U protivnom će on kao ministar sam uvesti mjere koje sadrže zatvaranje granica za osobe koje su već registrirane u nekoj od zemalja Europske unije. Kancelarka Merkel odbija unilateralna rješenja i ustraje na dogovoru s europskim partnerima.

Austrijski kancelar Kurz je u srijedu još jednom ponovio kako upravo Angelu Merkel smatra odgovornom za situaciju s izbjeglicama u Europi.

„Oni koji su 2015. otvorili granice su krivi što sada imamo kontrole na granicama između Bavarske i Austrije, Mađarske i Austrije i Italije i Austrije i da će se situacija možda još dodatno pogoršati“, rekao je Kurz.

I on je naglasio da trenutna unutarnjopolitička svađa u Njemačkoj oko izbjeglica pozitivno utječe na novu dinamiku u Europi kad je ova tema u pitanju.