INCIDENT U VUKOVARU

Jović: Ako se ćirilica ne može koristiti u javnom prostoru, onda je to zabrana

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 22.10.2019 12:07
  • Objavljeno 21.10.2019 u 18:46
Dejan Jović

Dejan Jović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Dejan Jović komentirao je incident na sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara, kada je SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar gradonačelniku Ivanu Penavi statut uručio Grada otisnut na ćirilici, uz natpis na latinici 'Da se bolje razumijemo', a Penava statut bacio na pod i potez SDSS-a nazvao - činom agresije.

'Jedina agresija koju smo tu vidjeli je agresija gradonačelnika Ivana Penave nad statutom grada na ćirilici. To je vrlo nesretna okolnost. Mi sad ulazimo u jedanaesti mjesec koji je uvijek pun tenzija i, nažalost, politiziran na način koji nije produktivan. Simbol Vukovara najvažnije je iskoristiti kao dan sjećanja na sve žrtve devedesetih, posebno na žrtvu Vukovara. Svaka takva manipulacija je problematična', rekao je Dejan Jović za N1.

Nedavno je, kako je pojasnio, razgovarao sa specijalnom izvjestiteljicom Ujedinjenih naroda o pitanjima kulturnih prava, koja su definirana posebnom konvencijom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

  • +16
  • +13

Ivan Penava na vukovarskom Gradskom vijeću

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Slučaj u Vukovaru, odnosno pokušaj zabrane ćirilice u javnom prostoru, a o tome se zapravo radi - ako je ne možete koristiti u javnom prostoru jer je to nekome problematično kao agresorsko pismo, to je de facto zabrana - sasvim dobro se uklapa u negativne primjere koje UN ističe o onemogućavanju kulturnih prava manjina i pojedinaca koji su drugačiji od većine u društvu. Tako da očekujem povećani međunarodni interes za pitanje ćirilice u Hrvatskoj', zaključuje Jović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!