VELIKA REFORMA

Jovanović objasnio što misli uvesti u osnovne i srednje škole

03.01.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Informatika od 1. razreda osnovne škole, zdravstveni te građanski odgoj umjesto politike i gospodarstva i kao alternativa vjeronauku, neke su od promjena koje najavljuje resorni ministar Željko Jovanović, a koje stručnjaci pozdravljaju, ali su i podijeljeni oko vjerovanja u (ne)uspjeh njegove reforme školstva, kako su povjerili svoja razmišljanja Jutarnjem listu

Novi ministar obrazovanja Željko Jovanović najavio je da će u roku od šest mjeseci napraviti analizu stanja u prosvjeti i u skladu s tim krenuti u reformu školstva, pri čemu je u prvom planu izrada novog nacionalnog kurikuluma. U njemu bi svoje mjesto trebali naći i informatika od 1. razreda osnovne škole, zdravstveni (spolni) odgoj te građanski odgoj umjesto politike i gospodarstva i kao alternativa vjeronauku, s tim da bi građanski odgoj postojao u sva četiri razreda srednje škole po jedan sat te eventualno kao izborni predmet u 7. i 8. razredu osnovne škole.

Izradu programa zdravstvenog (spolnog) odgoja Jovanović kani povjeriti Agenciji za odgoj i obrazovanje uz naglasak da sadržaj mora biti baziran na znanstvenim sadržajima, a djecu bi se poučavalo pravilnoj prehrani, prevenciji debljine, štetnosti alkoholizma i droga te štetnosti nasilja u društvu i među mladima. Međutim, nejasno je bi li seksualni odgoj bio poseban predmet iz kojeg bi se dobivale ocjene.

U razgovoru zaJutarnji list struka je iznijela svoja razmišljanja i procjene na temu najavljene školske reforme, tko zna koje po redu s obzirom da je svaki novi ministar imao i svoju viziju školstva, pri čemu bi se u svojim promišljanjima sudarao kako s političarima iz vlastitih redova, tako i podijeljenim stručnjacima, pri čemu su promjene u obrazovanju bile tretirane kao političko, a ne stručno pitanje. Rezultat toga je da još uvijek nemamo jasnu koncepciju školstva, upozorava Ante Bežen, profesor na Učiteljskom fakultetu i bivši blizak suradnik bivše ministrice obrazovanja Vesne Girardi Jurkić

Jovanovićeve najave pozdravio je Vladimir Strugar, ministra obrazovanja u vladi Ivice Račana, ali kaže da je vrlo skeptičan kada je riječ o njihovoj realizaciji, dok puno više optimizma iskazuje još jedan bivši ministar, Dragan Primorac, koji ističe da Jovanoviću daje punu osobnu potporu. Najlakšim mu se čini uvođenje informatike od prvog razreda osnovne škole jer su za to stvoreni svi preduvjeti, a uz to postoji i konsenzus struke, dok u slučaju zdravstvenog i građanskog odgoja misli da će Jovanoviću trebati puno mudrosti i hrabrosti zbog različitih stavova u javnosti i struci.

Inače, jedan od prijedloga koji se spominjao upravo u Primorčevom mandatu, a na koji struka podsjeća, bilo je i uvođenje ručnog rada kao nadomjestka tehničkom odgoju, jer ručni rad, dokazano je, utječe na uspjeh iz matematike, a struka smatra da bi djeci dobro došla poduka i oko preuzimanja rizika u smislu kako mogu preuzeti inicijativu i rizik u svim područjima života, bez obzira na možda ranije učinjenu grešku.