SLUČAJ 42 NEUPISANA SREDNJOŠKOLCA

'Jovanović je oduzeo djeci osmijeh s lica prvog dana škole'

05.09.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Nova školska godina u Srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću još uvijek nije započela jer je otkriveno da su upisana čak 42 od ukupno 56 učenika iako nisu prešli prag od 36 bodova. Iz Ministarstva obrazovanja potvrdili su da će ustrajati na zakonu te da neće dopustiti upis u četverogodišnje programe djeci koja nisu zadovoljila minimalne uvjete, dok iz Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije traže iznimku 'u interesu djece, roditelja i hrvatskog gospodarstva'

Bizaran slučaj otkriven je tek nekoliko dana uoči početka školske godine, kada je iz Ureda za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije zatražena suglasnost Ministarstva obrazovanja za upis većeg broja učenika koji nisu prošli razredbeni prag. Ministar Željko Jovanović ostao je osupnut i odbio potpisati dokument koji je, čini se, uredno prolazio kod njegovih prethodnika.

Od Jovanovića traže da se iznimno suzdrži od propisa

Na današnjem sastanku pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Zdravka Omrčena i ravnatelja škole Petra Vrbanića s učenicima i njihovim roditeljima zaključeno je da će u ime roditelja nezadovoljnih nedavnom odlukom Ministarstva obrazovanja odvjetnik Darko Varnica pismeno zatražiti izmjenu te odluke te pozvati ministra Željka Jovanovića da primi predstavnike škole i roditelja. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u otvorenom pismu ministru Jovanoviću predlaže da 'iznimno odobri upis i nastavak školovanja' za 42 djece kojoj nije odobren upis u srednju školu u Kaštel Štafiliću.

'Svake godine pojavljivale su se ovakve situacije u školama poput industrijske ili pom

orske, uvijek bi se tražilo odobrenje i Ministarstvo bi uvijek izlazilo ususret. Ne smijemo zbog formalnih razloga uskraćivati djeci obrazovanje, a pogotovo u zanimanjima koja su ionako deficitarna', kazao nam je pročelnik za prosvjetu u Splitsko-dalmatinskoj županiji Zdravko Omrčen, uvjeren da nije napravljen veći propust 'jer je interes za ove programe ionako malen'. Radi se, naime, o poljoprivrednim smjerovima koji bi - ukoliko ministar ustraje u svojoj odluci - mogli biti ugašeni.

Omrčen se danas ponovno sastao s roditeljima, ravnateljem škole Petrom Vrbanićem i predstavnicima Grada Kaštela, pa su zajedno uputili molbu Ministarstvu da promijeni 'odluku bez osjećaja' i 'dozvoli iznimku od pravila i rokova'. Žele da 'iz ministra Jovanovića progovori roditelj'. U suprotnom, tvrde, čak i onih 14 učenika koji su uredno upisali srednju školu morali bi se prebaciti na zanimanja koja ne žele jer se nastava ne može održavati s dva ili tri učenika u razredu, dok bi ostalih 42 moralo prijeći na trogodišnje programe, poput onih za mesara, cvjećara ili konditora.

'Nikoga nismo oštetili, a dobili smo suglasnost školskog odbora i Županije', upozorava ravnatelj škole Vrbanić. Premda, istini za volju, stvarnu suglasnost može dati tek Jovanovićevo ministarstvo. Inače, u Kaštelima su odluku o upisu donijeli još 3. srpnja, no Zagreb su obavijestili tek u posljednjim danima kolovoza.

'Ako je itko napravio kriminal u ovom slučaju, ministar Jovanović je napravio kriminal jer je oduzeo djeci osmijeh s lica prvog dana škole', rekao je Omrčen, dok je ravnatelj Vrbanić kroz suze poručio: 'Nije me briga ako dobijem otkaz, opet bih napravio isto.'

U Ministarstvu obrazovanja za tportal su tek potvrdili da im ne pada na pamet napraviti iznimku i u jednoj školi dozvoliti upis 75 posto učenika koji nisu prešli prag; ukoliko je takva praksa dosad i postojala, kažu, ubuduće se neće tolerirati. Iako su istekli svi rokovi za upis, tvrde da će svi učenici na koncu završiti u školskim klupama - ali u programima za koje imaju dovoljno bodova.

'Riješit ćemo i problem 14 učenika koji su prešli razredbeni prag u školi u Kaštelima', kazali su nam u Ministarstvu. Premda, čini se, ni oni zasad ne znaju kako to napraviti.