PREDSJEDNIČKI IZBORI

Josipoviću i Grabar Kitarović pada podrška!

04.08.2014 u 12:58

Bionic
Reading

U sklopu redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, i ovaj je mjesec ekskluzivno za HRT ispitivan rejting kandidata za hrvatskog predsjednika. Istraživanje preferencija kandidata obuhvaćalo je isključivo kandidate koji su do sada istaknuli svoju kandidaturu

Aktualni predsjednik Ivo Josipović još uvijek je u prednosti pred kandidatkinjom HDZ-a Kolindom Grabar Kitarović. No, popularnost im je, i jednom i drugom, u odnosu na srpanj, pala. Josipoviću za 0,8 posto, a HDZ-ovoj kandidatkinji za čak 1,6 posto. Josipović je tako dobio 48,4 posto podrške, dok je Grabar Kitarović osvojila 33,6 posto, javlja HRT

Na trećem je mjestu Milan Kujundžić s izborom od 4,8 posto. Kujundžić je jedini zabilježio bolji rezultat u ovomjesečnom istraživanju.

Kad je riječ o stranačkim preferencijama, 93,6 posto glasača SDP-a podupire svoga kandidata Ivu Josipovića, dok njih pet posto daje prednost Kolindi Grabar Kitarović. Za nju bi, s druge pak strane, glasovalo 77,4 posto glasača HDZ-a. HDZ-ovih glasači podupiru Ivu Josipovića s 15,5 posto, a Milana Kujundžića s 2,4 posto glasova. Ivo Josipović je najpoželjniji kandidat i među biračima HSU-a, HNS-a, IDS-a te ORaH-a.

Uočava se i porast izbora ostalih kandidata, odnosno kandidata koje su sugovornici u istraživanju samoinicijativno isticali kao svoj izbor (sa srpanjskih 1,8% na ovomjesečnih 3,2%) što bi mogao biti znak traganja za nekim novim kandidatom.