BARTULICA PORUČUJE MILANOVIĆU

Josipovićev savjetnik: Država je pohlepna, Crkvi je vraćeno malo!

07.01.2015 u 08:11

Bionic
Reading

Stjepo Bartulica, povjerenik za vjerske zajednice predsjednika Ive Josipovića, sinoć je preko svog Facebook profila reagirao na nedavni napad Zorana Milanovića na biskupe. Evo što je Bartulica imao potrebu reći:

'Potaknut izjavama premijera Milanovića u intervju na RTL o 'pohlepnim' i 'militantnim' biskupima, smatram potrebnim da se neke činjenice iznesu hrvatskoj javnosti.

Prvo, bilo bi poželjno znati na koje biskupe točno misli? Ovako ispada kao jedna paušalna ocjena koja stvara dojam da određeni broj, možda veliki ili mali, ponaša se neprimjereno ili čak ne u skladu s Evanđeljem. Kao što je biskup Uzinić objasnio, Katolička crkva traži samo da se vrati ili pošteno naknadi ono što je nepravedno oduzeto u bivšem komunističkom režimu. Je li to nerazumno?

Premijer izjavljuje da će i dalje čuvati narodnu imovinu (pretpostavlja se od pohlepne Crkve), ali ta imovina je stečena pljačkom nakon 1945. god. Je li to bilo u redu? Zar nije Crkva i dio hrvatskog naroda? Ispada da s jedne strane postoji narod, a s druge strane Crkva!

Iako se uporno stvara drugačija slika, istina je da je relativno malo oduzete imovine vraćeno Katoličkoj crkvi. Prije bi se moglo reći da je država ona koja je pohlepna, jer teško vraća ono što je nepravedno stekla. Podsjetiti ću da su se hrvatski biskupi više puta odrekli značajnih sredstava zbog loših ekonomskih prilika. Pohlepni se tako obično ne ponašaju.

Drago mi je da je premijer spomenuo Papu Franju tijekom intervjua. Možemo svi zaista puno naučiti od njega. Međutim, valja spomenuti što je papa rekao o komunizmu tijekom pohoda Albaniji. Prvo, izjavio je da nije bio svjestan do koje mjere su kršćani trpjeli pod tim režimom, te da samo Bog može biti prava utjeha u takvim okolnostima.

Mislim da trebamo više raditi na ispravljanju starih nepravdi i trauma koje su Crkva i vjernički narod pretrpjeli, umjesto stvaranja novih razdora koje samo produbljuju našu tešku stvarnost.'