SLUŽBENI POSJET KNEŽEVINI

Josipović u Monaku s princom Albertom

04.10.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Princ Albert II. od Monaka u utorak je pred monegaškom palačom svečano dočekao hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića koji boravi u službenom posjetu Kneževini Monako.

Hrvatskom predsjedniku odane su vojne počasti u dvorištu monegaške palače, a nakon sviranja himni Josipović i Albert II. započeli su razgovore u četiri oka, nakon čega će uslijediti razgovori dvaju izaslanstava.

Očekuje se da će u središtu razgovora biti produbljavanje već postojeće suradnje između Hrvatske i Monaka, zaštita okoliša, posebice mora, suradnja u okviru Mediteranske unije, te predstojeća Konferencija Rio+20.

Hrvatska i Monako surađuju na različitim područjima, a suradnja je posebno bliska na području razminiranja. Monako zajedno s Hrvatskim nacionalnim centrom za razminiranje u okviru trogodišnjeg ugovora razminirava pogranično područje uz Dunav i park prirode Kopački rit, a od 2006. godine Monako sudjeluje u gradnji Centra za rehabilitaciju žrtava mina u Rovinju M.A.R.E.

Monako i Hrvatska surađuju i na području kulture, posebice u arheološkim iskapanjima u Istri. Monako je u sklopu kulturne suradnje donirao artefakte za muzej evolucije i nalazište pračovjeka u Krapini.

Princ Albert je 2009. godine boravio u posjetu Hrvatskoj, te tada posjetio Zagreb i Istru i razgovarao s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Monegaška princeza Charlene i supruga predsjednika Josipovića Tatjana pridružit će se izaslanstvima na radnom ručku u monegaškoj palači.