ODLIKOVANJA ZA ULAZAK U NATO

Josipović s liste za visoka odličja skinuo Božinovića, Piculu i Tafru

04.04.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Predsjednik Republike danas će zaslužnim civilnim dužnosnicima i vojnicima dodijeliti odlikovanja povodom četvrte godišnjice ulaska Hrvatske u NATO savez te 10. obljetnice sudjelovanja Oružanih snaga u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Među mnogobrojnim odlikovanim osobama koje se smatra zaslužnim za primanje Hrvatske u NATO savez nema Davora Božinovića, saborskog zastupnika HDZ-a i Višnje Tafre, zamjenice ministra obrane

Davor Božinović jedan je od tri hrvatska veleposlanika u Bruxellesu koji je aktivno radio na ulasku Hrvatske u Savez, a Tafra je u vrijeme ulaska Hrvatske u NATO savez bila vojna savjetnica predsjednika Mesića.
Kako tvrdi Jutarnji list, Božinović i Tafra bili su predloženi za dodjelu odlikovanja i ti su prijedlozi dobili zeleno svjetlo predsjednikova Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja. Tafru je za odlikovanje predložio ministar obrane Ante Kotromanović, a Božinovića jedan visoki dužnosnik u Uredu predsjednika.

Isti dužnosnik predložio i odlikovanje Tonina Picule koji je kao kao ministar vanjskih poslova potpisao ulazak Hrvatske u Partnerstvo za mir. No, predsjednik Josipović odbio je potpisati prijedlog za odlikovanje Tafre, Božinovića i Picule. U Uredu predsjednika kažu da 'predsjednik i Božinovića i Tafru smatra zaslužnim za primanje Hrvatske u NATO savez. No, predsjednikov je stav da ne odlikuje osobe koje su trenutno na visokim političkim funkcijama'.

No, taj je argument u nesuglasju s predsjednikovim prihvaćanjem da se odlikuju pomoćnik ministra obrane Zoran Drča i ravnatelj Sigurnosne obavještajne agencije Dragan Lozančić. Oni će biti odlikovani Redom kneza Branimira s ogrlicom. Obojica su u vrijeme primanja Hrvatske u NATO savez radili u Upravi MORH-a za obrambenu politiku. Među odlikovanima je i Pjer Šimunović, koji danas obavlja dužnost veleposlanika u Izraelu dok je Pokaz veleposlanik u Rusiji.

Dakle, obojica su dužnosnici. Božinović je bio hrvatski veleposlanik pri NATO-u i na tom je mjestu naslijedio Antuna Tusa koji je bio prvi hrvatski veleposlanik pri NATO-u. Božinovića je naslijedio Igor Pokaz koji je kao hrvatski veleposlanik dočekao ulazak Hrvatske u NATO savez. I Pokaz i Tus danas će biti odlikovani Redom kneza Branimira s ogrlicom, ali Božinović ne.