GOTOVA RATIFIKACIJA

Josipović putuje u posjet kraljici Elizabeti II

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2013 08:08
  • Objavljeno 21.05.2013 u 08:08
kraljica elizabeta II

kraljica elizabeta II

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Velikoj Britaniji, britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Velika Britanija je položila isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade kao depozitara Rimskog ugovora.

'Ujedinjeno Kraljevstvo danas je i službeno završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma', kaže se u priopćenju ministra vanjskih poslova Williama Haguea koje je dostavilo britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Kad Hrvatska 1. srpnja uđe u EU, 'bit će to povijesni trenutak i za Hrvatsku i za EU, kulminacija šestogodišnjih, dosad najtežih pristupnih pregovora', drži Hague. 'Odlučnost i spremnost hrvatskih vlasti i naroda preobrazili su zemlju u kojoj već djeluju EU-ove dalekosežne reforme'.

Hrvatsko će članstvo biti korisan signal i drugim zemljama regije, navodi Hague. 'Uspješno članstvo u EU-u prilika je za prosperitet hrvatskog naroda, a pruža i jasan primjer hrvatskim susjedima zapadnog Balkana da se težak rad doista isplati', stoji u Hagueovu priopćenju i dodaje se kako je britanska vlada uvjerena da će Hrvatska nastaviti reforme.

Josipović će posjetiti Veliku Britaniju od 22. do 24. svibnja gdje će se sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II., premijerom Davidom Cameronom te drugim visokim britanskim dužnosnicima.

'Bit će to prilika za nastavak prijateljstva i partnerstva s Hrvatskom, od naše potpore tijekom hrvatskih pristupnih pregovora, do bilateralnog partnerstva te unutar EU-a', kaže se u Hagueovu priopćenju. 'Radujemo se suradnji s Hrvatskom kao partnerom u EU-u u gradnji konkurentnije, otvorenije i fleksibilnije Europe, na korist svih njezinih građana'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!