NASTAVAK SUKOBA

Josipović Pupovcu: Vaša je politika etnobiznis

17.08.2012 u 09:08

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović žestoko je napao Milorada Pupovca čije Srpsko narodno vijeće izdaje tjednik 'Novosti', optuživši ga, među ostalim, da se njegova politika odavno pretvorila u etnobiznis, a ne kvalitetnu manjinsku politiku. Predsjednik RH želi da se njegovo pismo u cijelosti objavi u idućem broju i to pod naslovom 'Maskenbal u režiji g. Milorada Pupovca'

'U vrijeme kada je njegova stranka i formalno bila u vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno. To mi se, kao građaninu i predsjedniku svih građana, ne sviđa', piše, između ostalog, u pismu koje je predsjednik Josipović uputio uredništvu tjednika 'Novosti'.

Predsjednikovo je pismo reakcija na tekst tjednika Novosti u kojemu je detaljno opisana Josipovićeva uloga u bogaćenju njegova prijatelja Marka Vojkovića čija je tvrtka Emporion mimo ikakva natječaja dobila posao ubiranja naknade za muzička autorska prava, te na tvrdnje urednika Novosti Ivice Đikića da on zloupotrebljava funkciju predsjednika kako bi se Srpskom narodnom vijeću koje financira Novosti dokinule novčane dotacije iz državnog proračuna.


'Niste naveli ni jedan konkretan izvor ni podatak kojim bi potkrijepili svoju tvrdnju da ostvarujem bilo kakav pritisak na vašeg izdavača i vašu novinu. Priča o 'osveti' je besmislena i služi za zamjenu teza sa ciljem da Milorad Pupovac koji polako gubi poziciju monopoliste na 'srpstvo' u Hrvatskoj, pokuša lažnim optužbama promijeniti ono što neminovno dolazi: pluralizaciju manjinske političke scene', piše u Josipovićevom reagiranju.

Predsjednik Pupovca optužuje da zloupotrebljava novinu čiji je izdavač, ali i da je politički reketar. 'Pupovac mi je zamjerio moje negativno stanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo njega i njegovu stranku na parlamentarnim izborima. Srećom, Ustavni je sud ukinuo nakaradne odredbe kojima je nedostajala samo fotografija g. Pupovca kao izabranog kandidata', žestok je Josipović koji tvrdi da je Pupovac reketario sve dosadašnje vlade i ostvarivao velike financijske prihode iz proračuna. Josipović tvrdi da je dobio mnogo pritužbi u kojima mu se 'Srbi i neke njihove organizacije' žale da Pupovac netransparentno troši novac namijenjen manjinama, piše Večernji list

'Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega', piše u Josipovićevom reagiranju.