ISTRAŽIVANJE PROMOCIJE PLUS

Josipović pada, a Grabar Kitarović, Kujundžić i Rude rastu

04.12.2014 u 19:12

Bionic
Reading

Istraživanje preferencija kandidata za predsjednika Republike, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, pokazalo je pad podrške aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću i rast potpore Kolindi Grabar Kitarović, Milanu Kujundžiću i Ivanu Rudi. Ipak, Josipović još uvijek vodi i prema svim projekcijama ostaje predsjednik

Da su izbori provedeni u prva tri dana prosinca, Ivo Josipović bi u drugi krug išao s prvog mjesta i to s izborom od 42,3 posto hrvatskih građana/ki (prema 42,7 iz studenog, ali i 47,1 posto iz listopada). Na glasačkom bi listiću u izborima za drugi krug bilo i ime Kolinde Grabar Kitarović koja je zabilježila izbor od 28,3 posto (u odnosu na 27,8 posto iz studenog i 30 posto iz listopada).

Na trećem je mjestu Milan Kujundžić s 11,2 posto izbora (prema 9,7 posto iz studenog i 9,4 posto iz listopada). Još su dva kandidata zabilježila nešto vidljiviju podršku: Ivan Rude s 4 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 3,1 posto) i don Ivan Grubišić s 2,7 posto (prema 4,6 posto iz studenog). Ostali kandidati bilježe izbor od 2,7 posto, a zabilježeno je i 8,7 posto neodlučnih. Kad se govori o trendu rezultata kandidata (tzv. tendencija) u posljednja tri mjeseca, najveći je dobitnik Milan Kujundžić.

Kad je riječ o drugom krugu, u kojemu se natječu dva najizglednija kandidata, Ivo Josipović je češći izbor (50,9 posto u prosincu prema 51,6 posto iz studenoga) u odnosu na kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović (41,4 posto iz prosinca u odnosu na 39,3 posto iz studenoga), uz 7,7 posto neodlučnih (9,1 posto prije mjesec dana).

Kad bi se u drugom krugu biralo između Ive Josipovića i Milana Kujundžića, tada bi razlika između ova dva kandidata bila nešto veća nego što je to bio slučaj u srazu Josipović-Grabar Kitarović. Naime Ivo Josipović bi u ovom pripetavanju zabilježio izbor od 53,5 posto dok bi za Milana Kujundžića glasalo 36 posto birača (uz 10,5 posto neodlučnih), pokazalo je istraživanje koje je objavio RTL Danas.