REAKCIJE NA SANKCIJE

'Josipović mora sazvati hitnu sjednicu Vlade!'

18.09.2013 u 15:40

Bionic
Reading

HDZ je nakon aktualnog prijepodneva u nastavku zasjedanja zatražio da se u Saboru ukaže ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te objasni što ona misli o pokretanju procedure sankcija od strane Europske komisije. Također su zatražili i da Vlada što hitnije izmijeni tzv. lex Perković, dok je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila da predsjednik Josipović sazove hitnu sjednicu Vlade

Govoreći u ime HDZ-a Davorin Mlakar još jednom je ponovio kako većina smatra da je politika Vlade prema Europi pogrešna. 'Sramota koja je nanesena državi kao 28. članici je nemjerljiva. Mi smo postali nevjerodostojna bizantinska politika. Tako se u EU nije trebalo ući. Ako ste tu namjeru imali, onda ste trebali odustati prije', rekao je Mlakar.

Zatražio je da se u Saboru pojavi ministrica Pusić i objasni što ona misli o sankcijama, a na tom tragu bio je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Kazao je kako ga ne interesiraju argumenti premijera prema Europskoj komisiji, nego ima li Vlada jedinstveni stav prema potrebi promjene tzv. lex Perković. 'Taj odgovor mi u Saboru moramo znati', rekao je Lesar

Bivša premijerka Jadranka Kosor podsjetila je još jednom da se na dnevnom redu Sabora nalazi njen prijedlog izmjena tzv. lex Perković, u kojem predlaže ukidanje vremenskog ograničenja za europski uhidbeni nalog. 'Nužno je, i to je prijedlog našega kluba, da Vlada izmijeni zakon bez ograničenja onako kako smo potpisali. Budući, spomenula sam, da je predsjednik RH gospodin Josipović potpisao jednako tako taj pristupni ugovor, predlažem da predsjednik Republike Josipović aktivira mogućnost iz Ustava RH i da predloži Vladi održavanje sjednice na ovu temu. Ne samo na temu izmjena zakona nego o trenutačnoj situaciji i odnosima s članicama EU. Vjerujem da će predsjednik Vlade odnosno Vlada u cjelini to prihvatiti i da se ovo pitanje zaista skine s dnevnoga reda', rekla je Kosor

S druge strane, stranke vladajuće koalicije smatraju da cijelu stvar ne treba toliko dramatizirati.

'Klub SDSS-a smatra da je potrebno iznaći što je moguće prije rješenje za spor između Vlade i Komisije, i to u pravnim stvarima. Vlada ima obvezu da u pravnim pitanjima odnosa s EK ispuni svoje preuzete obveze', rekao je Pupovac

Smatra da se Vlada ipak ne bi trebala upuštati u rasprave o 'ideološko-političkim pitanjima koja su nažalost preplavila odnos između Komisije i Vlade'.

'Svi oni koji žele produljiti to, a ima ih, uključujući i predstavnike Komisije, uključujući i svetu Viviane koja se upustila u istu tu priču, mi iz Hrvatskog sabora smo im trebali reći 'ne'. Da, da. Možete vi u HDZ-u govoriti i jujukati jer to nije prva koju dovodite ovdje, kao što ste doveli gospođu Judith Reisman zbog drugih razloga', rekao je Pupovac

Na smirivanje strasti pozvao je HNS-ov Jozo Radoš, iako je dao naslutiti da bi do promjena trebalo doći i od strane Vlade.

'Ne treba dramatizirati, ali nije smisao našeg djelovanja da ulazimo u one sukobe iz kojih nećemo izvući koristi. Prema takvom djelovanju bi se trebala okrenuti cijela naša politika', rekao je Radoš, dodavši da je za bilo koju članicu EU normalno da ulazi u prijepore s EK, forumom Vijeća ili drugim političkim grupacijama unutar Europske unije.

'Očekujem da će unatoč tome što osobno mislim da nismo trebali taj put proći, da će Vlada naći rješenje i da Hrvatska neće trpjeti', rekao je Radoš.

KOMADINA I OBERSNEL PODRŽALI MILANOVIĆA

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina i šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel na tiskovnoj su konferenciji dali punu podršku premijeru Zoranu Milanoviću oko tzv. lex Perković.

'Lex Perković je bura u čaši vode. Naš predsjednik je zaštitio dignitet građana Hrvatske. Naravno da se to nekima ne sviđa, pogotovo Hrvatskoj demokratskoj zajednici', rekao je Komadina, dodavši da je HDZ čak svojedobno tražio i zakon o lustraciji.

'Što im je ponudio naš predsjednik? Ruku suradnje da se zajednički izmijeni Ustav, da svi građani odgovaraju, ali temeljem političke volje svih političkih stranaka. To je 'ex Perković, ništa drugo', istaknuo je Komadina te dodao kako se zbog ovog zakona odnosi u SDP-u neće poremetiti.

'Stav premijera Milanovića apsolutno je korektan. Mi smo ravnopravna članica EU i suverena država te imamo pravo na stav', rekao je Obersnel.

'U konačnici, kao što gospođa Reding kaže da je razočarana Hrvatskom, i ja sam, a vjerojatno i mnogi građani Hrvatske, razočaran s njom jer na način na koji štiti Europsku uniju ta ista Unija nije pokazala tu odlučnost da nešto poduzme protiv svoje članice koja je godinu i pol dana opstruirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Obersnel, misleći na Sloveniju.