SUSRET S HOLLANDEOM

Josipović lobira za ratifikaciju u Francuskoj

08.10.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Na poziv francuskoga kolege Francoisa Hollandea, predsjednik Ivo Josipović boravit će od ponedjeljka u službenom posjetu Francuskoj

Očekuje se kako će u središtu njihovih razgovora biti ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora. Postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora je u tijeku, 15 od 27 nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije to je do sada učinilo. Cilj je do kraja godine doći do minimalno 20 ratifikacija, a Francuska je još jedna stepenica do tog cilja.

'Do konca godine, a možda već i prije, dakle možda već negdje i u 11. mjesecu, ali do konca godine u svakom slučaju', najavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić francusku ratifikaciju kada je prošlog mjeseca u Parizu razgovarala sa svojim kolegom inoministrom.

Upravo će to i biti lajtmotiv razgovora našeg i francuskog predsjednika jer diplomatska ofenziva je krenula. Predsjednik Ivo Josipović već je u nekoliko navrata istaknuo kako je siguran da će proces ratifikacije biti dovršen na vrijeme i da će Hrvatska postati članicom 1. srpnja iduće godine.

'Zaista sve ide očekivano. Svi imaju svoju proceduru i do sada se nije dogodilo ništa što bismo ozbiljno mogli smatrati ugrozom našeg ratifikacijskog plana', naglašava predsjednik Josipović.

I Vesna Pusić smatra kako sve ide po planu.

'Svi su rekli da nema, čak i tamo gdje postoji prilična skepsa prema proširenju Europske unije, da što se proširenja na Hrvatsku tiče, nema ozbiljnih primjedbi', kazala je Pusić. Upravo će o budućnosti Europske unije razgovarati Josipović i Hollande, a naš će predsjednik još jednom istaknuti stav kako proces proširenja ne smije stati na Hrvatskoj. Nakon službenih razgovora u Elizejskoj palači, dvojica će predsjednika u pariškom Muzeju Cluny otvoriti izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti.

U hrvatskom veleposlanstvu Josipović će odlikovati petoricu Francuza za njihov doprinos poboljšanju odnosa između Zagreba i Pariza. Josipović će održati i službene razgovore u francuskoj Skupštini i Senatu, a posjetit će i izložbu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u pariškom Muzeju Rodin.