NAGRAĐENI I PICULA I STIER

Josipović iz zahvalnosti odlikovao Mladena Bajića

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2014 13:33
  • Objavljeno 30.06.2014 u 13:23
Ivo Josipović Mladen Bajić Tonino picula Davor Ivo Stier fra Bono Šagi

Ivo Josipović Mladen Bajić Tonino picula Davor Ivo Stier fra Bono Šagi

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlikovao je danas, u prigodi prve obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji: Mladena Bajića, Tonina Piculu, Davora Ivu Stiera, fra Bonu Zvonimira Šagija te splitski veslački klub 'Gusar' i poručio kako ih povezuje doprinos koji su dali europejstvu u Hrvatskoj i vjera u europsku Hrvatsku

Na svečanosti u Uredu predsjednika Josipović je istaknuo kako odlikovani simboliziraju poštenje, ekumenizam, suradnju i uspjeh. 'Oni su simbol vrijednosti za koje, vjerujem, ne samo ja, nego i cijela Hrvatska, želimo da su što više na sceni', kazao je predsjednik čestitajući odlikovanima.

Bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić
odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske u području pravosuđa i borbe protiv korupcije, a Josipović kaže kako je Bajić 'odigrao jednu od presudnih uloga u vrijeme kada se odlučivalo hoće li Hrvatska postati članicom EU'.

'Svojim je radom potvrdio da je Hrvatska zemlja koja se definitivno opredijelila za borbu protiv korupcije i zato taj njegov doprinos nakon završenog mandata moramo valorizirati i zahvaliti mu na onome što je učinio', rekao je predsjednik.


SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula te HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivor Stier su Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovani za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske kao izabrani članovi Europskog parlamenta te pokrenute zajedničke političke inicijative na osnovi političkog dijaloga i konsenzusa. Josipović ističe kako je riječ o 'ljutim političkim oponentima' koji su se često sukobljavali kao zastupnici u Saboru, ali odličje danas dobivaju za brigu o hrvatskim interesima koju su iskazali kao europarlamentarci.

'Pokazali su i jednu vrlinu koju bih što češće volio vidjeti ovdje u Hrvatskoj, a to je zajedništvo u različitosti. Iako oprečnih političkih opcija, imali su snage u EP-u zajedno artikulirati pozicije kada je riječ o hrvatskom interesu i kada je riječ o politici prema BiH. I zato mislim da su svijetli primjer na našoj političkoj sceni', kazao je Josipović.

Veslački klub 'Gusar' slavi 100 godina postojanja, a odlikovan je Poveljem Republike Hrvatske za izniman doprinos u promociji veslačkog sporta u Hrvatskoj i svijetu. Josipović naglašava kako je klub Hrvatsku stavio na važno mjesto u europskoj i svjetskoj mapi sporta, ne samo po sportskim uspjesima, već i time što je promicao zajedništvo, europejstvo, otvorenost i pozitivnu komunikaciju putem sporta.

Fra Bono Zvonimir Šagi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njeno promicanje u Hrvatskoj i svijetu, a Josipović naglašava kako je riječ o čovjeku koji kroz svoje brojne knjige i djelovanje zagovara univerzalnu etiku, koji se bori za ostvarenje socijalnog nauka crkve i ističe dobrohotnost, razumijevanje i ekumenizam kao načelo djelovanja.

'Zasigurno je obilježio našu teološku misao, ali sasvim sigurno dao i doprinos europskim vrijednostima koje zagovaramo', kazao je.

Fra Šagi je zahvalio u ime odlikovanih te kazao kako Hrvati u EU moraju sačuvati svoj identitet i unijeti one vrijednosti koje su sačuvane u tradiciji hrvatskog naroda, a istovremeno do izražaja mora doći i multikulturalnost Europe. 'A za to je potrebna mudrost dijaloga', ističe fra Šagi dodajući da to znači da se, unatoč svim razlikama europskih naroda, mora naći ono što je dobro za sve.

U tome su važne i kršćanske vrijednosti i korijeni, dodaje, te citirajući riječi svetog Ivana XXIII. ističe da je riječ o vrijednostima istine, pravednosti, ljubavi i slobode. Bez njih ne može biti pravog suradništva, a ključ za njihovo promicanje je dijalog – da znamo naći u pravo vrijeme pravu riječ i način kako da se međusobno razumijemo, poručuje fra Šagi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!