REAKCIJE VUKOVARACA

'Još jedan pucanj u ranjene duše obitelji žrtava'

07.07.2011 u 16:29

Bionic
Reading

Vijest da je Tribunal u Haagu pustio na prijevremenu slobodu bivšeg oficira JNA, Veselina Šljivančanina jer je odslužio dvije trećine kazne od 10 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina u Vukovaru 1991. godine doslovno je Vukovarce ostavila – bez riječi

'Ubili su i srušili grad, pobili tolike ljude i sad ga puštaju na slobodu. Ide čovjek kući, jer je dosta bio u zatvoru. Ne znam što bih rekao, jer sam ostao zatečen. Jednostavno sam bez riječi', prva je reakcija vukovarskog branitelja Danijela Rehaka na vijest da je Veselin Šljivančanin pušten na slobodu.

Upravo je Rehakovo 'ostao sam bez riječi' i najčešći komentar ljudi koji su branili Vukovar, stradalnika i obitelji vukovarskih žrtava. Nitko od njih ne skriva razočaranje i ogorčenje, jer kako kažu – iz Haaga nikad ništa dobro ne mogu čuti

'Zapravo će jednom sve nas proglasiti zločincima, a Hrvatsku zločinačkom državom. Već treći put dobivamo vijesti koje se odnose na Šljivančanina, a koje nas svaki puta šokiraju. Ali, valjda tako mora biti, jer je tako odlučila visoka politika koju ne razumijemo. Ružno, ali istinito', dodao je Rehak, inače predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Veselin Šljivančanin
uhićen je u Beogradu prije osam godina, nakon čega su ga srbijanske vlasti odmah izručile Haagu. Sukladno pravilima suda, nakon što je izdržao dvije trećine kazne od 10 godina na koju je osuđen pušten je na prijevremenu slobodu. 'Nemam više riječi ni na suđenje, ni na presudu. Toliko neugodnih iznenađenja i toliko neočekivanih događanja smo gledali u Haagu da normalan čovjek to ne može shvatiti. Sve to graniči sa zdravom pameću', rekao je Ivan Kovačić, predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

I po njemu, 'ne radi se o krivnji i pravednoj kazni za zločin, nego je riječ o čisto političkom pitanju. 'Usporedimo li Brodarca i ekipu koja leži u Osijeku koje se tereti za 35 osoba i Šljivančanina koji je isključivi krivac što još uvijek tražimo 320 nestalih Vukovaraca, jer je bio glavni u Vukovaru '91, sve će biti jasno', ukazao je Kovačić.

Sabo: Nismo bili zadovoljni ni presudom

'I sama presuda, kad je bila donesena, izazvala je ogorčenje brojnihVukovaraca i mnogih u Hrvatskoj, jer je bilo začuđujuće da za takav zločin počinjenu Vukovaru presude budu takve. Jesmo li ostali bez teksta ili nismo, drugo jepitanje, ali samo moram podsjetiti kako nismo mogli biti ni zadovoljni suđenjemi sudskim pravorijekom. Šljivančaninov izlazak iz zatvora prije vremena samo jeposljedica takve presude', prokomentirao je vukovarski gradonačelnik ŽeljkoSabo.

Obitelji žrtava još jednom su, i nakon posljednjih vijesti iz Haaga, ostale ustrajne u nakani zahtijevati od Hrvatske da privede pravdi sve odgovorne za zločine počinjene tijekom Domovinskog rata. 'Jasno je da pravda i pravo nisu isto, ali mi se čini da obitelji ne samo da su izgubile svoje najmilije, nego su poslije milijun puta ponovno i same ubijane tim nepravdama. Ovo je još jedan pucanj u njihove ranjene duše', tvrdi Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, čiji je dečko ubijen na Ovčari, a za bratom koji je nestao u proboju iz opkoljenog Vukovara još uvijek traga.

Po njezinu mišljenju, 'pitanje odgovornosti za Ovčari u Vukovar cijelog vrha JNA i srpske politike očito je promaklo pravdi'. 'Teško je uopće bilo kakav komentar dati kad čujete da nekoga poput Šljivančanina puštaju na slobodu zbog nekog pravilnika, dobrog vladanja i lijepog i pristojnog ponašanja', konstatirala je Ljiljana Alvir.