agresorski rat

Johnson: To što je Putin učinio u Ukrajini je zlo

30.06.2022 u 06:28

Bionic
Reading

To što je ruski predsjednik Vladimir Putin učinio u Ukrajini je "zlo", rekao je u srijedu britanski premijer Boris Johnson, dok je britanska vlada objavila da će Kijevu dati dodatnu vojnu pomoć vrijednu miijardu funti

Johnson je u razgovoru GB News na summitu NATO-a u Madridu na pitanje je li Putin bio zao, rekao: "Mislim da je ono što je učinio zlo. I mislim da iz toga vjerojatno slijedi da, ako ste ono što radite, svakako jest".

"Bio je to užasan čin neopravdane agresije protiv nedužnog stanovništva", dodao je.

Dok su čelnici 30 članica NATO-a razgovarali u Madridu, ruske su snage intenzivirale napade u Ukrajini, uključujući raketne napade i granatiranje na južnu regiju Mikolajiva blizu bojišnice i Crnog mora.

Johnson je vrlo otvoreno podržao Ukrajini, održavao je redovite telefonske razgovore s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i posjetio Kijev dva puta od početka ruske invazije 24. veljače.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom" za oslobađanje zemlje od ultranacionalista za koje kaže da predstavljaju prijetnju sigurnosti Rusije.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužuju Rusiju da vodi ničim izazvani agresorski rat.

Britanska vlada je u srijedu priopćila da će dati još 1 milijardu funti (1,2 milijarde dolara) vojne potpore Ukrajini, a NATO je u Madridu označio Rusiju kao najveću "izravnu prijetnju" zapadnoj sigurnosti.

Sredstva su namijenjena jačanju obrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sustave protuzračne obrane, letjelice bez posade, opremu za elektroničko ratovanje i tisuće komada opreme za ukrajinske vojnike.

"Oružje, oprema i obuka Ujedinjenog Kraljevstva transformiraju obranu Ukrajine kako bise suprostavila ovom napadu. I nastavit ćemo čvrsto stajati iza ukrajinskog naroda kako bismo osigurali da Putin ne uspije u Ukrajini", rekao je premijer Boris Johnson.

Mediji su u srijedu pozvani da snime vježbu ukrajinskih vojnika u Salisburyju, u južnoj Engleskoj, koji se obučavaju za uporabu zapadnog topništva u okviru britanskog programa pomoći.

Vojnu obuku u Britaniji, koja se vodi i uz pootporu Novog Zelanda, prošlo je više od 450 pripadnika ukrajinske vojske. uključujući i obuku za uporabu višecjevnih raketnih sustava (MLRS) koje britanska vlada isporučuje Ukrajini.