virtualni g7

Johnson će tražiti od Bidena produljenje roka za evakuaciju iz Afganistana

23.08.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson tražit će ovaj tjedan od američkog predsjednika Joea Bidena da produlji krajnji rok evakuacije iz Afganistana, a čak i ako se on dogovori, Zapadu će biti potrebno odobrenje talibana, rekao je ministar obrane

Johnson će biti domaćin virtualnog sastanka čelnika skupine razvijenih zemalja G7 u utorak na kojemu će se razgovarati o krizi u Afganistanu gdje čekaju tisuće ljudi na kabulskom aerodromu u pokušaju da pobjegnu od talibanske vladavine.

James Heappey, ministar oružanih snaga, rekao je da se Britanija zauzima za to da se krajnji rok pomakne iza 31. kolovoza, pošto je identificirala tisuće ljudi, među njima i afganistanske civile, kojima želi pomoći u evakuaciji.

No talibani će to morati odobriti, što znači da britanske snage ne računaju na produljenje, rekao je.

"Premda je to sedam najmoćnijih zemalja na planetu, odluku ne mogu donijeti izolirano. Talibani također imaju svoj glas i stoga nastavljamo raditi prema 31. kolovozu", rekao je Heappey za radio LBC.

"Premda je politička volja Londona, Washingtona, Pariza i Berlina produljenje, talibani mogu reći ne", rekao je.

Državni tajnik za Bliski istok James Claverly rekao je da, iako se sada čini da će talibani surađivati, vlada ne može pretpostavljati da će to potrajati.

  • +17
Talibani na ulicama Kabula Izvor: Profimedia / Autor: Stringer / Sputnik / Profimedia

"Budemo li mogli dobiti više vremena, bilo bi odlično, no mislim da se ne možemo oslanjati na činjenicu da ćemo dobiti više vremena da to učinimo", rekao je Cleverly.

Britanska vlada također traži nove sankcije protiv talibana.

Islamistička skupina osvojila je vlast pošto su SAD i saveznici povukli svoje snage nakon 20-godišnjeg rata koji je počeo u tjednima nakon napada 11. rujna 2001.