mirjana rakić

'Ovo je prijenos uživo jedne humanitarne katastrofe neviđenih razmjera, a ovakvo povlačenje obilježit će SAD na duže vrijeme'

23.08.2021 u 11:30

Bionic
Reading

Dugogodišnja vanjskopolitička novinarka i urednica na HTV-u Mirjana Rakić komentirala je za N1 situaciju u Afganistanu nakon što su se američke trupe povukle iz gotovo cijele zemlje, osim iz zračne luke u glavnom gradu Kabulu, preko koje još uvijek traje evakuacija

'Nažalost, ljudi vrlo malo uče iz povijesti. Imamo prijenos uživo jedne humanitarne katastrofe neviđenih razmjera kojoj nitko ne vidi kraj, nitko ne zna kako će završiti. Osim talibanskim preuzimanjem Afganistana nakon 20 godina”, rekla je Rakić gostujući na N1 televiziji.

Dodala je i kako se ovime Afganistan potvrdio kao neosvojiv teren, navodeći da se iz njega morao povući i Sovjetski Savez.

'Zatim imamo vladavinu talibana i onda dolazi do intervencije zapadnih snaga predvođenih SAD-om nakon terorističkih napada 11. rujna. Išlo se u to da se prekine s terorizmom, riješi Osame bin Ladena i Al Kaide. Krenulo se brzo, u roku od dva mjeseca, aktivirao se članak 5. NATO-a. Kad je ubijen Bin Landen, što se dalje radilo? Je li se tada moglo ostaviti Afganistan i tada se povlačiti, prepustiti Afganistancima da nastave svoj život uz pomoć? Ne, pokušalo se graditi državu nekome drugome, a to je najopasnija situacija. Vidimo to u Iraku, na sjeveru Afrike… Kako je Arapsko proljeće završilo s demokracijama? Morate biti svjesni toga na koji teren idete, što se tamo događa i što želite i možete postići. To je onda strategija, a ovako je to politika od danas do sutra', rekla je Rakić.

  • +3
Afganistanci pokušavaju napustiti zemlju preko zračne luke u Kabulu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Smatra da je ovakvo povlačenje iz Afganistana katastrofalan potez koji će Ameriku kao saveznika obilježiti na duže vrijeme, a predsjednika SAD-a Joea Bidena doživotno, i naglašava kako je postojala mogućnost da se to obavi na neki drugi način.

>>> Talibani krive Ameriku za kaos na aerodromu u Kabulu, nije zadovoljan ni europski šef diplomacije: 'Žele do kraja mjeseca evakuirati 60.000 ljudi. To je matematički nemoguće'

'Svi koji u ovom trenutku primaju pomoć SAD-a nalaze se 'na alertu' i pitaju što će biti s njima', smatra Rakić i dodaje kako su talibani dobro informirani te da se vidi da su se puno promijenili.

Mrtvi kod kabulske zračne luke Izvor: Društvene mreže / Autor: Sky News

'Dvije trećine stanovnika Afganistana mlađe je od 25 godina, oni ne pamte kakav je to bio sistem i što je tada značio šerijat u punom zamahu, a koji će se vrlo vjerojatno vratiti. Također, talibani su preko interneta naučili mnoge stvari', rekla je Rakić za N1 televiziju.