zbog oculusa

John Carmack otkrio zašto je napustio Id Software

05.02.2014 u 22:58

Bionic
Reading

Osnivač Id Softwarea prije nekoliko je mjeseci napustio legendarni razvojni studio koji je sam osnovao 1991. godine

Id Software je već nekoliko godina u krizi i to nije nikakva tajna. Jedina igra koju su objavili u proteklih nekoliko godina je Rage. Iako se radilo o sasvim solidnom FPS-u, njegovo lansiranje pratili su ogromni problemi, toliko da se odbacio plan razvoja Ragea 2. U isto vrijeme nekoliko se godina radilo i na četvrtom Doomu da bi sve bilo bačeno u vjetar i krenulo se ispočetka.

 

Povrh svega tvrtku je nedavno napustio i njen osnivač te najpoznatiji član - John Carmack. Čovjek je prešao u tvrtku koja se bavi razvojem Oculus Rifta, no sve do danas nije objasnio prave razloge vlastitog transfera.

 

U intervjuu za USA Today iznio je vrlo zanimljive činjenice. Carmack je, naime, napustio Id Software jer je vlasnik studija - ZeniMax - odbio njegov prijedlog da nadolazeći Doom 4 i Wolfenstein: The New Order budu kompatibilni s Oculusom.

 

'Bila bi to naša velika pobjeda i vrlo razuman plan. Da su pristali na moje prijedloge, ostao bih u tvrtci raditi s ljudima i tehnologijom koju poznajem. - objasnio je Carmack. Valja naglasiti da u pitanju nije tek tehnologija koju Carmack poznaje, nego je i njen najbitniji kreator.

 

'Kada je ZeniMax odbio moj prijedlog bio sam vrlo tužan. Tada sam shvatio da neću imati prilike raditi s Oculusom i odlučio sam ne produžiti ugovor'.

 

Bilo kako bilo, Id Software je odlaskom Carmacka izgubio zaista mnogo, a Oculus itekako profitirao.