prvo putovanje u inozemstvo

Joe Biden u lipnju odlazi u Veliku Britanija i u Bruxelles

23.04.2021 u 19:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden sredinom lipnja će otići na prvo putovanje u inozemstvo, u Veliku Britaniju i u Belgiju, objavila je Bijela kuća u petak

Biden će sudjelovati na samitu G7 od 11. do 13. lipnja u Cornwallu i zatim na samitu čelnika zemalja NATO-a u Bruxellesu 14. lipnja.

U Bruxellesu će sudjelovati na samitu EU/Sjedinjene Države kako bi naglasio predanost Washingtona "jakom transatlantskom partnerstvu" temeljenom na " zajedničkim vrijednostima", precizira američka vlada.

Bijela kuća je priopćila da će uskoro iznijeti više detalja o tom putovanju, "posebice o mogućim dodatnim elementima", što je potaknulo nagađanja o mogućem susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Joe Biden je predložio prošlog tjedna ruskom kolegi u telefonskom razgovoru da se sastanu ovog ljeta u trećoj zemlji na samitu kojim bi stabilizirali odnose između dviju sila.

Moskva je pokazala zanimanje za tu ponudu. Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije su nagriženi međusobnim sankcijama i protusankcijama.

Finska i Austrija su se ponudile da budu domaćini samita.