prvi sastanak

Joe Biden se u Varšavi sastao s dvojicom ukrajinskih ministara

26.03.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden je u subotu u Varšavi razgovarao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova i s ministrom obrane, u prigodi njihova susreta s američkim kolegama

Biden, kojemu je ovo prvi sastanak s visokim ukrajinskim dužnosnicima od početka rata, neslužbeno je razgovarao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, sjedeći za dugačkim stolom, za kojim su bili i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov, američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin.

Kuleba i Reznjikov su nenajavljeno doputovali u Varšavu. Sastanak je upriličen u dvorani varšavskog hotela u kojemu je Biden prenoćio i na kojemu su se vijorile ukrajinske i američke zastave.

Četiri ministra "razgovarala su o rezultatima summita NATO-a 24. ožujka u Bruxellesu i nepokolebljivoj predanosti Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Blinken i Austin "obećali su stalnu potporu u ispunjavanju humanitarnih, sigurnosnih i gospodarskih potreba Ukrajine", navodi se u priopćenju.

Američki predsjednik se sastao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova u Washingtonu 22. veljače, dva dana prije početka ruske invazije.

Blinken se zatim sastao s Kulebom u Poljskoj, na ukrajinskoj granici, 5. ožujka.

Američki predsjednik koji je u petak doputovao u Poljsku nakon niza međunarodnih susreta u Bruxellesu, treba u subotu razgovarati s poljskim kolegom Andrzejom Dudom, obići ukrajinske izbjeglice u prihvatilištu otvorenom na državnom stadionu u Varšavi i predvečer održati govor u kraljevskoj palači u Varšavi.

Obilazeći dan ranije američke vojnike iz 82. zračno-desantne divizije stacionirane na jugoistoku Poljske, Biden je pohvalio otpor ukrajinskog naroda koji ga, rekao je, podsjeća na događaje na trgu Tiananmenu 1989. u Pekingu i ponovo nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "ratnim zločincem".

"U središtu ste bitke između demokracija i autokracija", poručio je vojnicima. "To što radite je važno, doista važno".