afroamerikanka

Kreće četverodnevno saslušanje Ketanji Brown Jackson za Vrhovni sud SAD-a

21.03.2022 u 13:49

Bionic
Reading

Pravosudni odbor američkog Senata u ponedjeljak kreće s četverodnevnim saslušanjem Ketanji Brown Jackson, sutkinje koja bi mogla postati prva Afroamerikanka u američkom Vrhovnom sudu

Jackson (51) je na početku svoje karijere radila kao službenica za suca Vrhovnog suda Stephena Breyera koji je početkom ove godine najavio umirovljenje i time oslobodio mjesto za nominaciju američkog predsjednika Joea Bidena.

Demokrat je prošle godine imenovao Jackson u utjecajni žalbeni sud u Washingtonu nakon što je ona osam godina radila kao federalna sutkinja.

Njeno četverodnevno saslušanje u Senatu kreće u ponedjeljak, a za njezino doživotno imenovanje potrebna je jednostavna većina u tom tijelu. Jackson je za druge funkcije već bila potvrđivana u Senatu tri puta.

Biden je najavljivao kako će unijeti raznovrsnost u Vrhovni sud s imenovanjima žena i pripadnika manjina. Još tijekom predsjedničke kampanje 2020. govorio je o prvoj Afroamerikanki u tom tijelu koje je dotad imalo samo dva crna suca – još uvijek aktivnog Clarencea Thomasa, imenovanog 1991., te pokojnog Thurgooda Marshalla, umirovljenog 1991. godine.

Tijekom saslušanja za imenovanje na trenutnu poziciju u travnju 2021., Jackson je rekla kako će njena pozadina, osobna i profesionalna, „donijeti vrijednost“ sudu, no da rasa ne utječe na njezin način rada.

„Ne mislim da rasa igra ulogu u tome kakva sam sutkinja bila i kakva ću biti“, rekla je Jackson u odgovoru na pitanje republikanskog senatora Johna Cornyna.

Naglasila je da u svakom slučaju u obzir uzima samo „argumente, činjenice i zakon“.

„Metodički i namjerno ostavljam po strani svoje osobne poglede i bilo kakva druga neprimjerena razmatranja. Smatram da je rasa jedna od stvari koju bi bilo neprimjereno uvoditi u moje procjene slučajeva“, rekla je Jackson.

Ako bude potvrđena, ona će postati šesta žena u Vrhovnom sudu te će se pridružiti aktualnim sutkinjama Amy Coney Barrett, Eleni Kagan i Soniji Sotomayor te umirovljenima Sandra Day O'Connor i pokojnoj Ruth Bader Ginsburg.