DER STANDARD PIŠE

Ježić 'digao' četiri milijuna eura na prijateljstvu sa Sanaderom

17.12.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Bečki Der Standard u današnjem broju donosi članak u kojem razotkriva lobističke poslove i nevjerojatnu zaradu Roberta Ježića, bliskog prijatelja bivšeg premijera Ive Sanadera

Danas Wolfgang Kulterer u intervjuima tvrdi da Roberta Ježića, vlasnika petrokemijskog diva Dioki i riječkog Novog lista, jedva poznaje te da se godinama nisu susreli licem u lice. Nekad ga ja pak preporučivao kao 'bliskog prijatelja

premijera Sanadera', preko kojeg ima 'utjecaj na sve državne strukture'.

Tako je pisao Kulterer svojem nasljedniku Tilu Berlinu na čelu Hypo Alpe Adria grupe, koju je napustio 2007. Banka je bankrotirala u zimu 2009, pa ju je austrijska država morala spašavati stotinama milijuna poreskih eura, pretvorivši se tako u najveću nacionalnu aferu koju je Austrija imala u zadnjih nekoliko desetljeća.

Zato je potpuno razumljivo što su austrijski mediji ponajviše zainteresirani za Sanaderovu umiješanost u poslove Hypo banke u Hrvatskoj, u kojoj je podijeljena hrpa loših kredita, što je doprinijelo konačnoj propasti. U današnjem Der Standardu se otkriva da je Robert Ježić odlično profitirao od svojeg prijateljstva s Ivom Sanaderom, čak četiri milijuna eura, koliko je od Hypo banke dobio za sveukupne lobističke usluge.

Prvi ugovor su u ime Hypo grupe potpisali danas posvađani Kulterer i Günter Striedinger, a njime je Ježić ovlašten da zastupa interese Hypo Alpe Adria grupe u 'rješavanju problematičnih slučajeva'. Primjerice, kada su se Hypo i hrvatska država našle u sukobu zbog loših kredita tek kupljene Slavonske banke, na kraju je na sudu u Londonu 2008. odlučeno da Hypo banka treba od Hrvatske dobiti 40 milijuna eura. Lobistički učinak Roberta Ježića čelnici Hypo banke nagradili su tada sa 2,5 milijuna eura, isplaćenih odjednom na bankovni račun!

Ipak, Kultererovi nasljednici nisu bili oduševljeni Ježićevim sposobnostima, pa su raskinuli ugovor o lobiranju početkom 2009. godine. Za kraj Der Standard podsjeća da je Robert Ježić prošli tjedan uhićen i da sjedi u istražnom zatvoru zbog toga što je njegov Dioki dobivao od državnog HEP-a značajno jeftiniju struju, čime je oštećen državni budžet. Premijer u vrijeme kada je donesena ta odluka: Ivo Sanader.