novi zakon

Jesu li strana sveučilišta prijetnja obrazovanju ili će popraviti njegovu kvalitetu?

13.09.2018 u 15:24

Bionic
Reading

Novi nacrt Zakona o postupcima vrednovanja kvalitete visokih učilišta i znanstvenih organizacija podijelio je akademsku zajednicu. Njime je, naime, predviđena i mogućnost otvaranja stranih fakulteta u Hrvatskoj. Dok jedni nemaju ništa protiv, drugi to vide kao veliku prijetnju obrazovanju

Otvaranje stranih fakulteta u Hrvatskoj izazvalo je veliko nezadovoljstvo u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja.

'Nepostojanje kvalitete, nepridržavanje propisa koji se primjenjuju na naša kako privatna tako i javna sveučilišta ono je što opasno prijeti visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Potrebno je zaštititi hrvatske građane te ih upozoriti da ne upisuju studije čije im diplome neće biti priznate', rekao je Ivo Šušak iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za Večernji list.

Nezadovoljni su i rektori te su se požalili premijeru Andreju Plenkoviću na to da nisu imali pravo na puno sudjelovanje u izradi nacrta, iako su bili uključeni u povjerenstvo.

'Kao Rektorski zbor zauzeli smo stav i uputili ga premijeru Plenkoviću. Nekim dijelovima nacrta smo zadovoljni, nekima nismo jer su se kroz nekoliko stavki smanjile ovlasti javnih sveučilišta. Ono za što se zalažemo jest partnerski odnos s Ministarstvom, a ne da Rektorski zbor, nakon što izađe zakon, može sudjelovati u javnoj raspravi', istaknuo je Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i predsjednik Rektorskog zbora.

Sporan je i moguć dolazak Centralnog europskog sveučilišta, tzv. Soroseva sveučilišta, jednog od 200 najboljih sveučilišta na svijetu, čiji je osnivač mađarski financijaš George Soros, a koje je prošle godine protjerano iz Mađarske.

  • +5
Studenti Hrvatskih studija prosvjeduju protiv pretvaranja njihova fakulteta u odjel Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Nacrt zakona poticajan je za razvoj autonomnih i odgovornih sveučilišta koja njeguju kvalitetu te osigurava racionalizaciju vanjskog vrednovanja', ističu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te dodaju kako nagađanja o dolasku Soroseva sveučilišta nemaju apsolutno nikakve veze s novim odredbama.

Pitali smo povjesničara i profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nevena Budaka što misli o novom zakonu te otvaranju stranih fakulteta u Hrvatskoj.

'Nemam ništa protiv otvaranja stranih fakulteta ako će to pridonijeti kvaliteti obrazovanja. Možda će to potaknuti i hrvatska sveučilišta da podignu ljestvicu kvalitete zbog konkurencije', rekao je.

Također podržava uvođenje novog zakona jer 'u starom zakonu ima nekoliko stvari koje je potrebno mijenjati'.

Zakon o postupcima vrednovanja kvalitete visokih učilišta i znanstvenih organizacija trebao bi zamijeniti dosadašnji Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te uskoro ulazi u javnu raspravu.

Cilj je ponuditi 'optimalno rješenje za osiguravanje i unapređivanje kvalitete visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti u Republici Hrvatskoj, usklađeno s europskim i međunarodnim standardima, kojim će se osigurati povezanost i uklopljenost hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti u Europski prostor visokog obrazovanja (European Higher Education Area, EHEA) i Europski istraživački prostor (European Research Area, ERA)', navedeno je u zakonu.