DRAGOVOLJCI ZA TPORTAL

Jesu li problem privilegije branitelja ili njihovo getoiziranje u kafiće?

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 25.08.2011 08:10
  • Objavljeno 25.08.2011 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Posljednja afera oko zapošljavanja u HAC-u, nastala zbog nepoštivanja Zakona o pravima hrvatskih branitelja pri odabiru kandidata, izazvala je ne samo ogorčenje u toj populaciji nego i zahtjeve u javnosti za preispitivanjem razine braniteljskih prava i njihove privilegiranosti u odnosu na druge građane. Postavlja se i pitanje trebaju li porezni obveznici, među kojima mnogi jedva preživljavaju, podnositi taj teret u dosadašnjoj mjeri?

Obujam prava branitelja i ratnih stradalnika zasigurno će doći na dnevni red nove Vlade poslije parlamentarnih izbora potkraj godine, a s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, slab gospodarski rast te visoku javnu

zaduženost, revizija tih prava vrlo je izgledna. Neusvajanje prijedloga HDZ-a za podizanjem braniteljskih prava na ustavnu razinu, čime bi za njihovu promjenu trebala dvotrećinska većina zastupnika, nagovješćuje upravo takav scenarij. Razumno pritom zvuči obrazloženje da i branitelji moraju podnijeti teret teškog socijalnog stanja, no među njima će se malo tko složiti s takvim razmišljanjem.

Borković: Problem su lažni branitelji

U to smo se uvjerili razgovarajući s nekolicinom istaknutijih dragovoljaca Domovinskog rata, koji smatraju da su prava branitelja simbolična i ne stavljaju ih ni u kakav privilegirani položaj u odnosu na ostale građane, nego ih s njima nastoje izjednačiti s obzirom na sve ono što su izgubili sudjelovanjem u obrani zemlje.

'Braniteljska su prava nastojanje da im se nadoknadi ono što su izgubili u ratu, jer nisu stigli kupiti društvene stanove i steći vrijedne dionice. Tako su mnogi od nas dobili dionice poduzeća koja su nedugo potom završila u stečaju i likvidaciji. Slučaj HAC potvrđuje da se i ta prava branitelja često ne primjenjuju i sramota je da toliko poslije rata još govorimo o problemu zapošljavanja branitelja i njihova egzistencijalnog zbrinjavanja. Pa mi do danas nismo zbrinuli ni sve invalide!? Zato nije problem u privilegiranosti branitelja, nego u tomu što mnogi navodni branitelji uživaju prava koja nisu zaslužili. Imamo prekobrojnu državnu upravu, kriminala u svim segmentima društva, a najlakše je odrezati onima koji si ne mogu pomoći', ističe Branko Borković, zadnji zapovjednik obrane Vukovara.

Neka od prava branitelja

Branitelji imaju pravo na dionice i udjele preko Fonda hrvatskih branitelja, a vrijeme provedeno u Domovinskom ratu upisuje im se kao staž u dvostrukom trajanju. Imaju i prednost pri zapošljavanju u državnim službama, institucijama i tvrtkama ako zadovoljavaju uvjete natječaja te prednost pri zakupu poslovnog prostora u vlasništvu državne uprave i lokalne samouprave ili njihovih pravnih osoba.
Branitelji i njihova djeca imaju pravo na stipendiju tijekom srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja i naknadu dijela troškova školarine tijekom poslijediplomskog studija te pravo na besplatne udžbenike. Članovi obitelji hrvatskih branitelja oslobođeni su plaćanja pojedinih sudskih, upravnih i javnobilježničkih pristojbi.

Toth: Branitelji ne koriste svoja prava

Sa spornom izjavom zastupnika HDZ-a Josipa Đakića u Saboru prije mjesec i pol dana, da 'ne možemo biti svi isti u domovini Hrvatskoj i ne možemo svi imati ista prava', u biti bi se složio i Nikola Toth – Fenix, jedan od Borkovićevih ratnih drugova, iako misli da je Đakić to malo pregrubo rekao.

'Branitelji su skromni i gotovo uopće ne koriste pravo prvenstva kod zapošljavanja, pa se ta obveza zato tako slabo i poštuje. Mnogi branitelji su izgubili radna mjesta kada su otišli u rat i dok su drugi mirno spavali sa svojim obiteljima, oni su spavali u rovovima i branili ih, pa je ovo što sada imaju najmanje što im je društvo moglo dati', kaže Toth koji je od 1992. privatni poduzetnik, u progonstvu je živio u unajmljenom stanu na vlastiti trošak, a zbog sudjelovanja u ratu danas ima nešto višu mirovinu i slabije zdravlje.

Matić: Pravi problem su prerana umirovljenja

Savjetnik predsjednika Republike za branitelje, Predrag Matić – Fred, ukazuje da značajnija prava imaju samo invalidi i obitelji poginulih, a preostali dio braniteljske populacije, njih približno 430.000, ima tek simbolična prava.

'Prednost kod zapošljavanja u praksi se slabo poštuje, što se vidi upravo na slučaju HAC-a. Zamislite tu bahatost odgovornih ljudi, kada kažu da su na deset slobodnih radnih mjesta zaposlili tri branitelja, a po zakonu su morali primiti deset branitelja ako su zadovoljili uvjete. Ne treba se prepucavati preko braniteljskih leđa. To je dug države koji ona vraća onima koji su je branili. Mi imamo mnogo većih problema od braniteljskih prava, primjerice, masovno umirovljenje branitelja od kojih su mnogi radno sposobni, pa sada sjede u gostionici ili kladionici. Na taj način ih se getoizira i doživljava kao teret. Pokušaj podizanja prava branitelja na ustavnu razinu nekoliko mjeseci prije izbora, a prije toga ga godinama slabo provoditi, prodavanje je magle u predizborne svrhe.

Bognar: Mirovine su dijelili šakom i kapom

Jedini dragovoljac Domovinskog rata s osječkog Sveučilišta koji je preuzeo zapovjednu funkciju u obrani zemlje, dr. Ladislav Bognar, inače i bivši nestranački župan OBŽ, kaže da je prošle godine od dionica što ih je kao branitelj dobio poslije rata zaradio 200 kuna, a ove 400 kuna te je davno kupio automobil bez obveze plaćanja carine.

'Prava branitelja se mistificiraju, a znatno veći novac povlače mnoge braniteljske udruge iz raznih proračuna. Sjećam se da sam se kao župan iznenadio koliko im Županija daje na temelju ratnih zasluga, a sami branitelji od toga nemaju neke veće koristi. Bitno je da pravi ratni vojni invalidi i ratni stradalnici dobiju maksimalnu zaštitu, a mi ostali koji nismo fizički nastradali ni izgubili dio tijela ne bismo trebali očekivati niti dobivati ništa posebno. Mi smo branili zemlju na bojišnici, neki su je branili održavajući električnu mrežu ili gaseći požare i ne treba praviti razlike među nama', smatra dr. Bognar.

Boli ga, kaže, kada viđa prijevremeno umirovljene bivše suborce kako satima sjede u kafiću i ne čudi se što polude nakon nekog vremena, a mogli bi društvu biti korisni. Poput svojih kolega, kao poseban problem ističe mirovine koje su se dijelile šakom i kapom.

'Jedan liječnik mi je pričao da su ga degradirali jer nije htio davati lažne potvrde o invaliditetu', zaključuje Bognar.

HAC kršio Zakon o pravima hrvatskih branitelja

Na natječaj za deset radnih mjesta na naplatnim kućicama HAC-a kod Vrgorca stiglo je 276 molbi, a na novi natječaj za deset radnih mjesta na održavanju autoceste, čak 281! Zbog zapošljavanja samo troje branitelja s prvog natječaja, iako oni imaju prednost pri zapošljavanju u državnim tvrtkama, Državni inspektorat poništio je ugovore o radu s kandidatima koji nemaju status branitelja, a pokrenut je i kazneni postupak protiv odgovornih, a branitelji iz Vrgorca najavljuju provjeru zapošljavanja i na ostalim naplatnim kućicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi