stigla pojašnjenja

Jesu li oxfordsko, rusko i kinesko cjepivo protiv korone etički prihvatljiva katolicima? Nisu, ali ima jedna kvaka

15.12.2020 u 22:16

Bionic
Reading

Katolička crkva se ovih dana našla na udaru kritika, što zbog slobodnog odlaska na misu što zbog nekih stavova o cjepljenju protiv koronavirusa. U emisiji "Argumenti" Hrvatskog katoličkog radija, u ponedjeljak razgovaralo se o cjepivu i je li etički prihvatljivo cijepiti se protiv koronavirusa, prenosi Informativna katolička agencija.

Tajnik Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, izv. prof. i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu monsinjor Vladimir Dugalić rekao je kako treba dobro razlikovati koja su cjepiva etički prihvatljiva, a koja ne: "Iz onoga što sada raspolažemo i ono što pokazuju znanstvene studije saznajemo da neka cjepiva, primjerice oxfordsko pa i rusko i kinesko nisu etički prihvatljiva'', javlja RTL.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić naglasio je kako će u Hrvatsku stići Pfizerovo i Modernino cjepivo te objasnio kako su to messenger RNK cjepiva i nabavljena su dva cjepiva na adenovirusnom vektoru.

  • +4
Koronavirus - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"Što se etičnosti tiče rekao bih kako ova messenger RNK cjepiva nisu uzgajana ni na kakvim staničnim kulturama, nego su sintetizirana, a adenovirusna cjepiva jesu uzgajana na staničnim kulturama koje imaju porijeklo u embrionima stanicama" istaknuo je. 

"Papinska akademija za život je jasno rekla da se osoba mora boriti svim sredstvima da takva cjepiva ne primi, a u određenim situacijama može ih odbiti. Međutim, mi smo trenutno u situaciji pandemije i ta ista akademija je rekla da ako nema alternativnih lijekova, a prijeti velika opasnost za pučanstvo tada je dopuštena materijalna ili pasivna suradnja na grešnom činu radi općeg dobra i dobra same populacije" rekao je Dugalić i naglasio kako Hrvatska ima mogućnost izbora te kako je cijepljenje čin koji mora svatko osobno donijeti. 

Kaić je rekao kako nema fiksnog datuma oko toga kada će cjepivo stići u Hrvatsku: "Nemamo fiksnog datuma kada će cjepivo biti isporučeno jer isporuka cjepiva ovisi kada će dobiti odobrenje od Europske agencije za lijekove. Po mišljenju čini mi se da bi prve doze cjepiva mogli dobiti početkom siječnja i te prve doze bile bi messenger RNK cjepiva od Pfizera, a nakon toga bi bilo najvjerojatnije u drugoj polovici siječnja od Moderne koje je također messenger RNK. Nakon toga bi tek u distribuciju krenula preostala dva cjepiva" dodao je. 

Dugalić je kao zaključak htio istaknuti kako će Crkva podržati cijepljenje, dok je Kaić demantirao informaciju da će pacijenti morati potpisati dokument kojim se skida odgovornost s proizvođača u slučaju nekih komplikacija.